Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε αναζήτηση λύσης μετά την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο Ματαρέλα συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι, τον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Κανένας από τους τρεις, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Σήμερα Παρασκευή ο ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει τους εκπροσώπους των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων και το Σάββατο τις αντιπροσωπείες της Φόρτσα Ιτάλια, των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, οι πιο πιθανές λύσεις είναι να δοθεί στην συνέχεια, είτε διερευνητική εντολή σε αναζήτηση της καταλληλότερης λύσης, είτε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είτε ο ιταλός πρόεδρος να ζητήσει από τον Ματέο Ρέντσι να επαληθεύσει αν η κυβέρνησή του διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής και της Γερουσίας.

Περιπλέκεται η κατάσταση στο Δημοκρατικό Κόμμα

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η κατάσταση στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος περιπλέκεται όλο και περισσότερο.

Η στάση του Ρέντσι υπέρ κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεν φαίνεται να χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροαριστεράς.

Οπως και ο ιταλός πρόεδρος, οι περισσότεροι ιθύνοντες των «Δημοκρατικών» φέρονται να τάσσονται υπέρ πιο «ήρεμης πορείας», με τον απαραίτητο χρόνο για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να γίνουν, ίσως, και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η σύσταση νέας κυβέρνησης, ή η όποια άλλη απόφαση του προέδρου Ματαρέλα θα έχει ανακοινωθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου ώστε να μην εκπροσωπηθεί η Ιταλία από υπηρεσιακή κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει σε μια εβδομάδα.

Αν όμως χρειασθεί και δεύτερη σειρά διαβουλεύσεων, μπορεί να μεταβεί για ακόμα μια φορά στις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.