Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού απέρριψε την άδεια για την κατασκευή τμήματος αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού που διασχίζει τη Βόρεια Ντακότα, γεγονός που αποτελεί νίκη για τους ιθαγενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος που έχουν διαδηλώσει εναντίον του έργου για αρκετούς μήνες τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline, ιδιοκτησίας της εταιρείας Energy Transfer Partners LP με έδρα το Τέξας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εκτός από τμήμα του που θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε, ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε από φράγμα στον ποταμό Μιζούρι.

«Ο Στρατός δεν θα χορηγήσει το δικαίωμα διάβασης στη Λίμνη Οάχε για τον πετρελαιαγωγό Dakota Access», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός Στρατός.

Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού και οι οικολόγοι διαδηλώνουν για το έργο αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,56 δισ. ευρώ), καταγγέλλοντας ότι μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για αυτήν τόπους.

Εχει προσελκύσει την υποστήριξη χιλιάδων

Η διαμαρτυρία έχει προσελκύσει την υποστήριξη χιλιάδων που έχουν σπεύσει στη Βόρεια Ντακότα για να διαδηλώσουν εναντίον της ολοκλήρωσης του αγωγού.

«Σήμερα, το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει άδεια διάβασης για τον αγωγό Dakota Access από τη λίμνη Οάχε», σημείωσε ο επικεφαλής της φυλήςStanding Rock Ντέιβ Αρτσαμπολτ ο νεότερος, σε ανακοίνωσή του. «Αντίθετα, το Σώμα θα αναλάβει την εκπόνηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να διερευνήσει πιθανές εναλλακτικές οδούς», πρόσθεσε.

Το έργο της εταιρείας Energy Transfer Partners έχει πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, ειδικά από μέρους φυλών ιθαγενών, οικολόγων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Αμερινδών.

Τον Νοέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε να παγώσει το έργο, σε μια απόπειρα κατευνασμού των αντιδράσεων, κρίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις και διάλογος.

Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline διαπερνά τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, έχει μήκος 1.885 χιλιομέτρων και ο σκοπός του έργου είναι η μεταφορά πετρελαίου που εξορύσσεται στη Βόρεια Ντακότα, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, στο Ιλινόι, νοτιότερα.