Αυτή τη φορά, οι προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες ήταν ξεκάθαρες –η διαφορά ήταν μεγάλη, της τάξης του 53,3% – 46,7%. Τόσο που μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) αναγνώρισε την ήττα του και ο υποψήφιός του για την προεδρία Νόρμπερτ Χόφερ συνεχάρη για τη νίκη τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Η ιστορία δεν θα γράψει ότι η ΕΕ απέκτησε στις 4 Δεκεμβρίου 2016 τον πρώτο της ακροδεξιό πρόεδρο, αλλά ότι απέκτησε τον δεύτερο οικολόγο πρόεδρό της –ο πρώτος είναι ο Ράιμοντς Βέγιονις, ο πρόεδρος της Λετονίας. Επειτα από ένα θρίλερ που διήρκεσε μήνες λόγω της ακύρωσης του δεύτερου προεδρικού γύρου στις 22 Μαΐου, η Αυστρία κατάφερε να απωθήσει το λαϊκιστικό κύμα που έφερε τη νίκη του Brexit στη Βρετανία και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ στέλνοντας επιτέλους στη φιλελεύθερη Ευρώπη μια δυνάμει ευοίωνη για το μέλλον της είδηση, από αυτές που σπανίζουν τελευταία.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Παίρνοντας τον λόγο πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ο 72χρονος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν χαιρέτισε τη νίκη μιας «φιλευρωπαϊκής Αυστρίας». «Από την αρχή έδωσα μάχη και υπεράσπισα μια φιλευρωπαϊκή Αυστρία» δήλωσε ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους Οικολόγους νικητής των εκλογών και υποσχέθηκε να υπερασπίσει επίσης τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης». «Συγχαίρω τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και ζητώ από όλους τους Αυστριακούς να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, όποια και αν είναι η ψήφος μας» είχε διαμηνύσει νωρίτερα μέσω facebook, «θλιμμένος» κατά δήλωσή του, ο ηττημένος Νόρμπερτ Χόφερ.

Στο live της «Μοντ» από τη χώρα που παρακολουθούσε με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις στην Αυστρία, λόγω των προεδρικών εκλογών που αναμένει την άνοιξη με φόντο τη σταθερή άνοδο της Ακροδεξιάς, πολλοί χρήστες ρωτούσαν με αγωνία αν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθούν και αυτές οι εκλογές όπως συνέβη με τον δεύτερο προεδρικό γύρο τον Μάιο. Οι δημοσιογράφοι εξηγούσαν πως οι προβλέψεις είχαν δείξει τότε στατιστική ισοπαλία και τελικά ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε ανακηρυχθεί νικητής, μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, με διαφορά μόλις 31.000 ψήφων. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα το FPÖ είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την 1η Ιουλίου το δικαίωσε κρίνοντας πως είχαν υπάρξει παρατυπίες στην καταμέτρηση.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ. Μετά την πρώτη ανακούφιση, ωστόσο, η Αυστρία, θα πρέπει να συνεχίσει την αυτοκριτική της και ο ίδιος ο Βαν ντερ Μπέλεν να ενώσει τη χώρα έπειτα από μήνες σκληρής αντιπαράθεσης και διχασμού. Ο 45χρονος υποψήφιος του FPÖ, ο φωτογενής, «φιλικός» και «καθησυχαστικός» Νόρμπερτ Χόφερ είχε έρθει πρώτος με 35% των ψήφων στον πρώτο προεδρικό γύρο στις 22 Απριλίου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βαν ντερ Μπέλεν και αποκλείοντας, πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, τους υποψηφίους των δύο κομμάτων που μοιράζονται την εξουσία στην Αυστρία από το 1945, των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) και του συντηρητικού κόμματος (ÖVP). Δεν συγκροτήθηκε «δημοκρατικό μέτωπο» μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ώστε να διασφαλιστεί η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν, παρότι ο Χόφερ είχε προειδοποιήσει πως δεν θα αρκούνταν στον διακοσμητικό ρόλο που έχει κατά παράδοση ο αυστριακός πρόεδρος, αλλά θα αξιοποιούσε όλες τις εξουσίες που θεωρητικά διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αποπέμψει κυβέρνηση και καγκελάριο. Το 49,7% που έφερε ο Χόφερ στον δεύτερο, ακυρωμένο προεδρικό γύρο είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η Ακροδεξιά στην Αυστρία. Ο ηγέτης του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε παραμένει σταθερά προσηλωμένος στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο κίνδυνος δεν αποσοβήθηκε, κερδήθηκε απλά μια μάχη.