Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας την παραίτησή του, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, την οποία θα υποβάλει το απόγευμα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε μετά τη βαριά ήττα του στο δημοψήφισμα, το οποίο προκάλεσε ο ίδιος, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, διευκρινίζοντας ότι θα υποβάλει την παραίτησή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός. «Σήμερα το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε.

Εδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, «για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Εχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», ανέφερε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του ‘Οχι’ θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί υπέρ του «Οχι» σε ποσοστό 58-60% -ήττα ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που εκτίμησαν τα exit poll.

Με ενσωματωμένο το 86% των εκλογικών τμημάτων το «Οχι» βρίσκεται μπροστά με 59,6% έναντι 40,4% του «Ναι».

Οι πρώτες εκτιμήσεις, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, που βασίζονταν στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων κατέδειξαν βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI έδωσε στο «όχι» 57%-61% και στο «ναι» 39%-43%.

Η προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, έδωσε ποσοστό 59,2% στο «Οχι» και 40,8% στο «Ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων, της εταιρίας Ipr Marketing, επιβεβαίωσε ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Οι εκτιμήσεις αυτές παρέπεμπαν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Νωρίτερα, τα exit poll είχαν δείξει ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα έχανε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με το στρατόπεδο του «ναι» να εξασφαλίζει το 42%-46% των ψήφων και του «όχι» το 54%-58%.

Γκρίλο: Το τρένο αναχώρησε

«Το τρένο αναχώρησε», έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες δημοσκοπικές εκτιμήσεις για την ήττα Ρέντσι.

Ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει πως ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Ο Ρέντσι πρέπει να φύγει και μαζί με αυτόν τα ισχυρά λόμπι τα οποία επίσης ηττήθηκαν» είπε ο Μπρουνέτα.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, και τόνισε ότι «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Μικρή ομάδα μελών των αριστερών συνδικάτων βάσης Cobas, με συνθήματα και καπνογόνα ζήτησαν την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κοντά στην κεντρική πλατεία Κολόνα της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, λίγο πριν ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοινώσει την παραίτησή του με τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η ψήφος σβηνόταν με γομολάστιχα!

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».