Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να παραιτηθεί από τη διαχείριση των επιχειρήσεών του για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων. Αποκάλυψε όμως λίγες λεπτομέρειες, ενώ αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με τον διττό ρόλο του καθώς πλησιάζει η τελετή ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να προσθέτει εκατομμυριούχους στο υπουργικό του συμβούλιο.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι ο Στίβεν Μνούτσιν για το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Ο 53χρονος πρώην χρηματιστής της Γουόλ Στριτ που δεν διαθέτει διοικητική εμπειρία, ήταν οικονομικός υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και έχει δηλώσει πως οι δυο τους είναι «πολύ στενοί φίλοι εδώ και 15 χρόνια». Ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος στην Goldman Sachs, από την οποία αποχώρησε για να δημιουργήσει το δικό του επενδυτικό ταμείο. Διαθέτει εμπειρία και στον τομέα της παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ, καθώς έχει χρηματοδοτήσει μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως η σειρά ταινιών «X-men» και το «Avatar».

Ο Μνούτσιν αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο για την εφαρμογή των αλλαγών στην οικονομική πολιτική που υποσχέθηκε ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πακέτου μείωσης της φορολογίας –κυρίως για τους εύπορους –και επενδύσεων σε έργα υποδομών. Πιθανόν να προσπαθήσει να ανατρέψει τη διαπραγματευτική πρόοδο που είχε σημειώσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και το άνοιγμα της κυβέρνησης στην Κούβα, υποβάλλοντας εκ νέου ποινές στην Τεχεράνη και στην Αβάνα.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος αναμένεται να οριστεί υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εμπορίου, ενώ για το υπουργείο Υγείας προαλείφεται ο Τομ Πράις, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών. Ο Πράις που είναι χειρουργός ορθοπεδικός έχει χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Ομπάμα στην Υγεία, γνωστές ως Obamacare, «πραγματική καταστροφή για τις αμερικανικές οικογένειες» και έχει μελετήσει εκτενώς τρόπους για την κατάργησή του.

Τόσο ο Μνούτσιν όσο ο Ρος είχαν στηρίξει από νωρίς την υποψηφιότητα του Τραμπ, ο οποίος με την επιλογή τους θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι σκοπεύει να προωθήσει κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του όπως οι μεγάλες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, η αναδιαπραγμάτευση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών και ο σημαντικός περιορισμός των ελέγχων που είχαν επιβληθεί μετά την οικονομική κρίση.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εκθέσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Δεκεμβρίου τον τρόπο με τον οποίο θα αποκοπεί «εντελώς» από τις επιχειρήσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, οινοποιεία και μία σειρά άλλων εταιριών σε όλο τον κόσμο. Μετά τη νίκη του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η εταιρεία του Trump Organization ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέες δομές επιχειρήσεων ώστε να μεταβιβάσει τον έλεγχο στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στην Ιβάνκα Τραμπ και στον Ερικ Τραμπ, τρία από τα ενήλικα παιδιά του που ασχολούνται με την οργάνωση. Οι επικριτές του έχουν εγείρει ερωτηματικά για τον ρόλο που παίζουν τα παιδιά του, τα οποία συμμετέχουν ως μέλη στην εκτελεστική επιτροπή της ομάδας μετάβασής του στον Λευκό Οίκο.

Τον στηρίζει και ο Ρόμνεϊ

Θερμά σχόλια υποστήριξης του Τραμπ έκανε ο Μιτ Ρόμνεϊ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πιστών υποστηρικτών τού νεοεκλεγέντος προέδρου, γύρω από το ενδεχόμενο ανάληψης του χαρτοφυλακίου τού υπουργείου Εξωτερικών. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ρόμνεϊ ήταν από τους πιο έντονους επικριτές του Τραμπ.