Η Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει διήμερη δοκιμή πυραύλων σήμερα Πέμπτη κοντά στα σύνορα της Κριμαίας, εξοργίζοντας τη Ρωσία, η οποία θέτει την αεράμυνά της σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής στην προσαρτημένη χερσόνησο.

Η διαμάχη υποδηλώνει νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των πρώην συμμάχων, των οποίων η σχέση κατέρρευσε το 2014 αφού η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι δοκιμές στη νότια περιοχή της Χερσώνας, στα σύνορα με την Κριμαία, είναι νόμιμες και θα ολοκληρωθούν εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεών της και των διεθνών συνθηκών.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την αμυντική ικανότητα του έθνους μας και θα συνεχίσουμε τις δοκιμές πυραύλων και την εκπαίδευση», δήλωσε την Τετάρτη ο Ολεξάντερ Τούρχινοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει «κατάσταση νευρικότητας», και αύξησε τον βαθμό επιφυλακής της αεράμυνάς της στην Κριμαία – εδαφική και αεροπορική – σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν θέλουμε επικίνδυνες καταστάσεις»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνώριζε εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατάξει το υπουργείο Αμυνας να προετοιμάσει πιθανή στρατιωτική απάντηση στις ουκρανικές δοκιμές.

Η ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφους αφορούσε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε δηλώσει στον ουκρανό στρατιωτικό απεσταλμένο πως η Μόσχα θα καταρρίψει κάθε πύραυλο και θα καταστρέψει τους εκτοξευτήρες εάν το Κίεβο επιχειρήσει στον εναέριο χώρο κοντά στην Κριμαία.

«Στο Κρεμλίνο δεν θέλουμε να δούμε καμία πράξη από την ουκρανική πλευρά η οποία να παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για διεθνείς πτήσεις πάνω από το έδαφος της Ρωσίας και των παράπλευρων περιοχών», είπε ο Πεσκόφ.

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία διεξήγαγε εκτεταμένες ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας σε όλη την νότια στρατιωτική της περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ουκρανία και η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζουν ότι προσάρτησε παράνομα τον Μάρτιο του 2014, αφού έγιναν διαδηλώσεις που έριξαν την κυβέρνηση του φιλορώσου ουκρανού προέδρου.