Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τζιν παντελονιών Levi Strauss & Co παρενέβη την Τετάρτη στο θέμα του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανοιχτή επιστολή του, με την οποία ζητά από τους πελάτες του να μην φέρουν τον οπλισμό τους στα μαγαζιά της εταιρείας γιατί κάνουν τους υπαλλήλους και τους πελάτες να νιώθουν άβολα.

Σε ανοιχτή επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικών σχέσεων LinkedIn, ο Τσιπ Μπεργκ σημείωσε ότι σέβεται το δικαίωμα της οπλοφορίας, που προστατεύεται από τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, αλλά δεν θεωρεί ένα κατάστημα ρούχων τον κατάλληλο χώρο για να οπλοφορεί κανείς.

«Ουσιαστικά, το θέμα είναι το εξής: Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για την ασφάλειά σας ενώ ψωνίζετε για ρούχα ή δοκιμάζετε ένα τζιν παντελόνι. Πολύ απλά, τα όπλα δεν ανήκουν σε κανένα από αυτά τα σκηνικά», έγραψε ο Μπεργκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος, που περιγράφει τον εαυτό του ως πρώην αξιωματικό του στρατού και πατέρα, είπε ότι πρόσφατα ένα όπλο που έφερε σε καταστήματά του πελάτης εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, ενώ δοκίμαζε παντελόνια, και τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη του.

Εξοργίστηκαν οι Συντηρητικοί

Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία του, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και συνδέεται ιστορικά με την Αμερικανική Δύση του 19ου αιώνα, έχει καταστήματα σε πολλές πόλεις όπως το Παρίσι, τη Νίκαια και το Ορλάντο, όπου οι επιθέσεις ενόπλων τον έχουν προβληματίσει ως προς τα θέματα ασφαλείας στα καταστήματά του.

Ο Μπέργκ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ευαίσθητο θέμα στις ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι η εταιρεία του δεν θα απαγορεύσει την οπλοφορία στα καταστήματά της, αλλά ζήτησε από «υπεύθυνους ιδιοκτήτες όπλων» να τα αφήνουν στα σπίτια τους.

Η εταιρεία, που μετρά 163 χρόνια ζωής, είναι η πιο πρόσφατη στον κατάλογο εκείνων που ζήτησαν από τους πελάτες να αφήνουν τα όπλα στο σπίτι τους. Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονται οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων Target, ηχητικών συστημάτων Sonic, και έτοιμου φαγητού Chili’s.

Συντηρητικοί εξέφρασαν την οργή τους για το μήνυμα της Levi’s στο Διαδίκτυο, με τον ακροδεξιό ιστότοπο Breitbart να μεταδίδει την είδηση σε άρθρο με τίτλο, «Levi Strauss – Μην φέρνετε τα νόμιμα, μη-ορατά όπλα σας στα καταστήματά μας».