Λένε πως η τύχη είναι σαν το γυαλί: εκεί που λάμπει, θρυμματίζεται. Την περασμένη Τετάρτη η άσημη Σαπεκοένσε από τη Βραζιλία πανηγύριζε το μεγαλύτερο επίτευγμα της μικρής της ιστορίας, την πρόκριση στον τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα. Σε κατάσταση έκστασης ο προπονητής της ο Κάιο Ζούνιορ σήκωσε τα χέρια του σαν να προσπαθούσε να αγκαλιάσει τον Θεό και φώναξε με όλη του τη δύναμη:«Τώρα μπορώ να πεθάνω ευτυχισμένος».

Ο Κάιο Ζούνιορ και 46 ακόμα μέλη της Σαπεκοένσε είναι μεταξύ των 75 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην Κολομβία στο ταξίδι για το σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία της ομάδας.

Η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο πένθος και ο βασιλιάς των αθλημάτων θρηνεί για το άδοξο τέλος δεκάδων παιδιών του.

Στο αεροσκάφος μικρών αποστάσεων, τύπου British Aerospace 146 της βολιβιανής εταιρείας Lamia επέβαιναν 50 μέλη της Σαπεκοένσε, 22 δημοσιογράφοι και εννεαμελές πλήρωμα.

Το ταξίδι του ξεκίνησε από το Σάο Πάολο και με ενδιάμεσο σταθμό τη Βολιβία θα κατέληγε στο Μεντεγίν, όπου σήμερα η βραζιλιάνικη ομάδα θα αντιμετώπιζε στον πρώτο από τους δύο τελικούς του δεύτερου τη τάξει τροπαίου της Λατινικής Αμερικής, την τοπική Ατλέτικο Νασιονάλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κολομβίας, έξι άνθρωποι επέζησαν της συντριβής του αεροσκάφους. Πρόκειται για τους βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές Αλαν Ρούσκελ, Τζάκσον Φόλμαν και Ελιο Νέτο, τη βολιβιανή αεροσυνοδό Χιμένα Σουάρες, τον συμπατριώτη της ιπτάμενο τεχνικό Ερβιν Τουμίρι και τον δημοσιογράφο Ραφαέλ Βαλμορμπίντα.

Το αθλητικό δίκτυο Telemundo Deportes τουίταρε πως ο Ρούσκελ ήταν σε κατάσταση σοκ, αλλά μπορούσε να μιλά και ζήτησε να κρατήσει τη βέρα του και να δει την οικογένειά του.

Στο πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Σαν Χουάν ντε Δίος αναφέρεται πως ο Ρούσκελ κινδυνεύει να μείνει παραπληγικός, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή του Νέτο. Η κατάσταση των λοιπών διασωθέντων είναι σοβαρή αλλά σταθερή. Οι Βραζιλιάνοι ωστόσο μετέδωσαν πως ο Φόλμαν έχασε το πόδι του.

Ζωντανός από τα συντρίμμια ανασύρθηκε και ο τερματοφύλακας Μάρκος Παντίλια, γνωστός ως Ντανίλο, αλλά εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου διεκομίσθη και ενώ προηγουμένως είχε προλάβει να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του από το νοσοκομείο! Ο Ντανίλο είχε πρωταγωνιστήσει στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Σα Λορέντσο της περασμένης Τετάρτης σφραγίζοντας ουσιαστικά το εισιτήριο για το ταξίδι του θανάτου.

Η μοιραία αλλαγή στην πτήση

Η γραφειοκρατία ήταν αυτή που ανάγκασε την Σαπεκοένσε να ταξιδέψει στο Μεντεγίν μέσω της πόλης Σάντα Κρουζ της Βολιβίας προκαλώντας την οργή των συγγενών. Το αίτημα του συλλόγου για απευθείας πτήση απορρίφθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας με το αιτιολογικό πως τέτοια δρομολόγια μπορούν να εκτελούν μόνο αεροσκάφη εταιρειών της Βραζιλίας και της Κολομβίας. Η εταιρεία Lamia ωστόσο είναι βολιβιανών συμφερόντων.

Το τι ακριβώς προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους παραμένει ασαφές. Το αεροπλάνο το οποίο πριν από μερικές ημέρες είχε μεταφέρει την Εθνική Αργεντινής στη Βραζιλία, έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Χοσέ Μαρία Κόρντοβα ντε Ριονέγκρο του Μεντεγίν στις 22.15. Ενα τέταρτο νωρίτερα ο πιλότος είχε αναφέρει πρόβλημα στα ηλεκτρικά.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή αγροτική περιοχή, 30 χλμ. από το Μεντεγίν, κοντά στην πόλη Λα Ουνιόν. Η καταρρακτώδης βροχή, η ομίχλη και το σκοτάδι έκαναν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν.

Φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερ ανέφερε πως το αεροσκάφος είχε κοπεί στα δύο και μόνο η μύτη και τα φτερά ήταν αναγνωρίσιμα.

Η συμπαράσταση του ποδοσφαιρικού κόσμου

Η είδηση της τραγωδίας προκάλεσε τσουνάμι μηνυμάτων συμπαράστασης από όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι μόνο, ενώ οι βραζιλιάνικες ομάδες προτίθενται να δανείσουν παίκτες στη Σαπεκοένσε για να μη διαλυθεί.

Σε ποστάρισμά του στο facebook ο Ντιέγκο Μαραντόνα έγραψε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, αυτά τα παιδιά που άνοιγαν δυναμικά τον δρόμο τους στο ποδόσφαιρο, μπήκαν σε λάθος αεροπλάνο. Από σήμερα είμαι οπαδός της Σαπεκοένσε».

Οι παίκτες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα κράτησαν ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη της προπόνησης, ενώ ο Νεϊμάρ έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω των social media: «Σήμερα όλος ο κόσμος θρηνεί, αλλά ο Παράδεισος χαίρεται γιατί υποδέχεται πρωταθλητές. Κουράγιο στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων: «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσει από τον πόνο τους φίλους και τους συγγενείς των αθλητών και των δημοσιογράφων».

Ο Ραϊμούντο Κολόμπο, κυβερνήτης της πολιτείας Σάντα Καταρίνα στην οποία βρίσκεται η πόλη Σαπέκο, έδρα της Σαπεκοένσε, δήλωσε πως «είναι στιγμή μεγάλου πόνου για την αθλητική κοινότητα της Σάντα Καταρίνα και της Βραζιλίας».

Οι φίλοι της Σαπεκοένσε συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδό της θρηνώντας για την τραγωδία, ενώ σκηνή από αρχαία τραγωδία θυμίζει η εικόνα των παικτών που για διάφορους λόγους δεν έκαναν το ταξίδι στο Μεντεγίν και παρέμειναν αποσβολωμένοι στα αποδυτήρια.

Ενας από αυτούς, ο Αλεχάντρο Μαρτινούτσιο που είχε τεθεί νοκάουτ λόγω τραυματισμού, δήλωσε στο Radio La Red: «Βρισκόμαστε όλοι στον σύλλογο και αδυνατούμε να το πιστέψουμε. Σώθηκα λόγω του τραυματισμού μου. Νιώθω βαθιά θλίψη για τους συμπαίκτες μου. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσευχηθώ γι’ αυτούς».

Η αγωνιστική εκτόξευση της Σαπεκοένσε την τελευταία επταετία με αποκορύφωμα την πρόκρισή της στον τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα έγινε αιτία για να την παρομοιάζουν με την αγγλική Λέστερ.

Η εκτίναξη στην πρώτη κατηγορία

Η μικρή ομάδα της αγροτικής πόλης Σαπέκο ιδρύθηκε το 1973 και μέχρι το 2009 αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία.

Στην πρώτη κατηγορία ανέβηκε μόλις το 2014 και στις 7 Δεκεμβρίου, στον επαναληπτικό με την Ατλέτικο Νασιονάλ στην πόλη Κουριτίμπα (το γήπεδο της δεν είναι κατάλληλο να φιλοξενεί τελικούς) φιλοδοξούσε να γράψει ιστορία στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ατλέτικο Νασιονάλ ζητά να απονεμηθεί το τρόπαιο του Κόπα Σουδαμερικάνα (αντίστοιχο του Γιουρόπα Λιγκ) στη Σαπεκοένσε. Προς το παρόν, η Συνομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής διέκοψε μέχρι νεωτέρας όλες τις δραστηριότητές της.