Οι Αυστριακοί, συνεχίζουν να προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και το ποσό που θα συγκεντρωθεί εφέτος από δωρεές για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους τους, αναμένεται ίσως να ξεπεράσει και το ρεκόρ των 625 εκατ. ευρώ του 2015 (570 εκατομμύρια ευρώ το 2014), όπως ανακοινώθηκε από φιλανθρωπικές οργανώσεις σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη.

Τα περισσότερα χρήματα που δωρίζουν οι Αυστριακοί πολίτες -πολλές φορές και από το ίδιο το υστέρημά τους- προορίζονται κυρίως για παιδιά και για την αντιμετώπιση καταστροφών, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των οργανώσεων που μοιράζονται την ιδιωτική αυτή φιλανθρωπική βοήθεια, έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 250, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά των δωρεών λαμβάνουν η κεντρική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, ο Αυστριακός Ερυθρός Σταυρός και τα Παιδικά Χωριά SOS.

Η προθυμία των Αυστριακών να συνεισφέρουν στην μέριμνα των προσφύγων, οδήγησε εφέτος σε επιπλέον δωρεές από πολίτες, ειδικά για την περίθαλψη προσφύγων, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ενόψει των εορτών, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των πολιτών στην Αυστρία που προσφέρουν για το συνάνθρωπό τους, ενώ είχε μειωθεί ελαφρά στο παρελθόν, αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Το ποσό που συγκεντρώνεται ετησίως, παρουσιάζει συνεχή αύξηση και, ενώ το 2008 είχε ανέλθει στα 360 εκατομμύρια, εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 625 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, η Αυστρία είναι παραδοσιακά μια χώρα των σχετικά μικρών ανθρωπιστικών δωρεών με μεγάλη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού, αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή των πλουσίων.

Το ύψος της ετήσιας κατά κεφαλήν ανθρωπιστικής βοήθειας των Αυστριακών, ανέρχεται σε 72 ευρώ και αυτή είναι αρκετά υψηλότερη από εκείνη, για παράδειγμα, στην Τσεχία με 19 ευρώ, στην Ισπανία (33 ευρώ), στη Γαλλία (35 ευρώ), ή στην Ιταλία (66 ευρώ), αλλά απέχει σημαντικά από εκείνο στη Βρετανία που βρίσκεται στην κορυφή και όπου το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 260 ευρώ σε ετήσια κατά κεφαλήν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το κατά κεφαλή ποσό που προσφέρει για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσα σε ένα χρόνο ο μέσος Αυστριακός είναι διαφορετικό στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, με την υψηλότερη κατά κεφαλή δωρεά να εμφανίζεται στην Νότια Αυστρία στα κρατίδια Καρινθία και Στυρία, όπου πέρυσι ανήλθε στα 178 ευρώ, ενώ οι πλέον πρόθυμοι πολίτες για ανθρωπιστική βοήθεια, σε ποσοστό 74%, βρίσκονται στα κρατίδια Μπούργκενλαντ και Κάτω Αυστρία.