Τεράστιες ουρές σχηματίζουν οι Κουβανοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο. Χιλιάδες πολίτες περίμεναν επί ώρες για να πουν το τελευταίο αντίο στον comandante, στο σημείο όπου ο ίδιος είχε εκφωνήσει πολλούς από τους διάσημους λόγους του.

Η σορός του Κάστρο αποτεφρώθηκε το Σάββατο και οι στάχτες του θα παραμείνουν στην πλατεία της Επανάστασης για δύο ημέρες.

Το βράδυ της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί τελετή στην πλατεία της Επανάστασης, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Στη συνέχεια, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959.

Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την πορεία της, για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους.

Στην ουρά, ένας 36χρονος καθηγητής πανεπιστημίου, ο Πέδρο Άλβαρες, στήριζε τη μητέρα του που έδειχνε συγκλονισμένη. Ο ίδιος, συγκινημένος, κρατούσε μια φωτογραφία του Κάστρο. «Ξέρουμε ότι ο κομαντάντε μας πέρασε στην αθανασία» είπε.

Ο 61χρονος Οκτάβιο Ριβέρο, ο οποίος λέει ότι συνάντησε τον Κάστρο δύο φορές, έφερε τον 11χρονο γιο του στην πλατεία. «Είχαμε προνόμιο να ζούμε σε μία περίοδο ενός ανθρώπου που ήταν μια πραγματική ιστορική προσωπικότητα, επομένως ήταν σημαντικό για τον γιο μου να το δει αυτό» είπε. «Ναι, (ο Κάστρο) έκανε λάθη. Αλλά ποιος αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κάνει λάθη;» αναρωτήθηκε.