Τον τρίτο ηγέτη μέσα σε τρεις μήνες απέκτησε χθες το βρετανικό UKIP μετά την αποχώρηση του Νάιτζελ Φάρατζ τον Ιούνιο (για να «ανακτήσει τη ζωή του» και να προσφέρει –όπως αποδείχθηκε –τα φώτα του στον Ντόναλντ Τραμπ) και την παραίτηση της Νταϊάν Τζόουνς τον Σεπτέμβριο, που ανάγκασε τον Φάρατζ να επανέλθει προσωρινά: συγκεντρώνοντας62,6%των ψήφων, ο 40χρονος Πολ Νάτολ, μέχρι χθες αντιπρόεδρος του κόμματος, υπερίσχυσε των δύο άλλων υποψηφίων, της Σούζαν Εβανς και του Τζον Ρις-Εβανς, και ανέλαβε τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της Βρετανίας, που απέσπασε 12,6% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Είναι μια νέα αρχή, θα συσπειρώσουμε το κόμμα και θα θέσουμε τέλος στις διαιρέσεις» δήλωσε ο νέος επικεφαλής στους υποστηρικτές του κόμματος που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο. Στην πραγματικότητα ο Νάτολ καλείται να ηγηθεί ενός κόμματος που μοιάζει ετοιμοθάνατο. Αντιμετωπίζοντας αλληλοσπαραγμούς και οικονομικά προβλήματα και σε αναζήτηση νοήματος μετά την εκπλήρωση του ονείρου του για το Brexit, το UKIP διέρχεται μια πολύ δύσκολη φάση και τους τελευταίους μήνες δείχνει τελείως ανίκανο να διαχειριστεί τη μετά Φάρατζ περίοδο.

«Είχαμε ένα καλοκαίρι αντάξιο του Μπένι Χιλ», συνόψισε ο πρόεδρος του κόμματος Πολ Οακντεν ανακοινώνοντας χθες το αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, ο Νάιτζελ Φάρατζ συνεχίζει να κομπάζει για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Το Βrexit οδήγησε απευθείας στην ήττα του κατεστημένου και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε χθες.

Ξανά στις ΗΠΑ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ αναχωρεί και πάλι αυτή την εβδομάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοπεύει όμως να παραμείνει ευρωβουλευτής εκπροσωπώντας το UKIP στο Στρασβούργο.