Ποιος θα νιώσει πρώτος τον «πόνο» του Brexit: η Βρετανία ή η ευρωζώνη; Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει καμιά αμφιβολία για την απάντηση και την έδωσε χθες μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. «Αν υλοποιηθεί μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος μιας λιγότερο ανοιχτής βρετανικής οικονομίας στα θέματα του εμπορίου, της μετανάστευσης και των ξένων επενδύσεων» είπε ο διοικητής της ΕΚΤ, «θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην καινοτομία και τον ανταγωνισμό, κατά συνέπεια και στην παραγωγικότητα και την παραγωγή. Αυτές οι εξελίξεις θα πλήξουν πρώτα και κύρια τη βρετανική οικονομία».

Ο Ντράγκι επιβεβαίωσε έτσι τις εκτιμήσεις που είχε κάνει προ δεκαημέρου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε πει τότε ότι ο «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο για την έξοδο θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 20 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά και μπορεί να φτάσει έως και τα 60 δισ.

Ο λογαριασμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί αν η Βρετανία υπέγραφε μια μεταβατική συμφωνία, με βάση την οποία θα συνέχιζε να καταβάλλει ολόκληρο το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την Ενωση. Η ΕΕ όμως θα επιμείνει ότι για να επεκταθούν τα προνόμια που αποκομίζει η Βρετανία από την ενιαία αγορά, θα πρέπει το Λονδίνο να δεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση, τους κανόνες της ΕΕ και τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Οι όροι αυτοί θα γίνουν πολύ δύσκολα αποδεκτοί από την Ντάουνινγκ Στριτ, ιδιαίτερα μάλιστα αν συνεχίσουν να ισχύουν και μετά τις εκλογές του 2020.

Η ίδια η Τερίζα Μέι είπε στο συνέδριο του κόμματός της ότι δεν φεύγει η χώρα από την ΕΕ για να αποκηρύξει και πάλι τον έλεγχο της μετανάστευσης ή για να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των 27 προτού το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Ηδη ο γάλλος διαπραγματευτής έχει μεταβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σήμερα θα προεδρεύσει ενός τεχνικού σεμιναρίου με τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο σεμινάριο αυτό, που θα γίνει για πρώτη φορά, θα θέσει το ζήτημα της μορφής που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. H σχετική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν τόσο με τη Μέι όσο και χωρίς αυτήν.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι παρέθεσε μία σειρά πολιτικών κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, μεταξύ των οποίων η ψήφος για το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και ένα πιθανό Οχι στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την Κυριακή στην Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βεβαίωσε τους ευρωβουλευτές, θα συνεχίσει να ασκεί επεκτατική πολιτική για να στηρίξει την ανάπτυξη στην αβέβαιη εποχή μας.

Ο Τόνι Μπλερ

Το Brexit θα μπορούσε να σταματήσει αν ο βρετανικός λαός συνειδητοποιήσει ότι το κόστος της αποχώρησης από την ΕΕ υπερβαίνει τα οφέλη: αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «New Statesman».