Τεσσερισήμισι χρόνια μετά τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, το σύνθημα «François, président!» ακούστηκε ξανά χθες το βράδυ στη Γαλλία. Αυτή τη φορά, στο αρχηγείο του Φρανσουά Φιγιόν, επισήμως πλέον υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τη γαλλική προεδρία. Οι κάλπες του δεύτερου γύρου της primaire δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Ή μάλλον επιβεβαίωσαν τη μεγάλη έκπληξη του πρώτου γύρου: ο Φιγιόν, αυτός που οι πολιτικοί του αντίπαλοι αποκαλούσαν μέχρι πρόσφατα περιφρονητικά «Mr Nobody», θριάμβευσε συγκεντρώνοντας 66,6% των ψήφων, έναντι μόλις 33,4% υπέρ του μετριοπαθέστερου, περισσότερο κεντρώου αντιπάλου του, Αλέν Ζιπέ. Η γαλλική Δεξιά βρίσκεται εφεξής στα χέρια ενός πολιτικού υπερφιλελεύθερου σε ό,τι αφορά την οικονομία, που δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, και συντηρητικού στα κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) ρίχνεται στη μάχη για την προεδρία έχοντας ήδη στα ταμεία του κάπου οκτώ εκατ. ευρώ: η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς ξεπέρασε την υψηλή προσέλευση στον πρώτο γύρου, υπολογίζεται πως έφτασε τα 4,4 – 4,6 εκατ. από 4,3 εκατ. την προπερασμένη Κυριακή. Τα έσοδα από τα δύο ευρώ που κατέβαλε, ανά γύρο κάθε ψηφοφόρος ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ, ενώ τα οργανωτικά έξοδα εκτιμώνται στα οκτώ εκατ. Ο δεξιός βουλευτής Τιερί Μαριανί έσπευσε χθες το βράδυ να στείλει ένα «δηλητηριώδες» tweet: «Ευχαριστώ τους ψηφοφόρους της Αριστεράς που συμμετείχαν στην primaire μας: καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα, αλλά τα δύο ευρώ τους θα χρηματοδοτήσουν την προεδρική μας καμπάνια». Ο Φιγιόν ξεκινάει επισήμως την προεδρική κούρσα με ακόμα δύο, πιο δυνατά όπλα: είναι πλέον ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Δεξιάς σε μια Γαλλία που στρέφεται όλο και δεξιότερα∙ και οι δημοσκοπήσεις θέλουν, μήνες τώρα, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να μονομαχεί στον δεύτερο προεδρικό γύρο με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τη Μαρίν Λεπέν, και να βγαίνει νικητής. Στη ομιλία του αργά χθες, ο Φιγιόν μίλησε για μια νίκη που «κατέρριψε όλα τα γραμμένα από πριν σενάρια», έτεινε το χέρι στους μέχρι πρότινος εσωκομματικούς αντιπάλους του και πέρασε ευθύς αμέσως στην επίθεση κατά της κυβέρνησης Ολάντ. «Η Γαλλία θέλει την αλήθεια και θέλει πράξεις. Η προεδρική θητεία που ολοκληρώνεται υπήρξε θλιβερή. Ο Φρανσουά Ολάντ εξευτέλισε το προεδρικό αξίωμα. Γνωρίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις προσδοκίες των συμπατριωτών μας. Πρέπει να ξαναβρούμε την ορμή μας. Για αυτό θα χρειαστώ όλο τον κόσμο» δήλωσε απευθύνοντας μηνύματα «φιλίας και σεβασμού» τόσο στον ηττημένο του δεύτερου γύρου, τον Αλέν Ζιπέ, όσο και στον μεγάλο ηττημένο του πρώτου γύρου, Νικολά Σαρκοζί. «Αυτή η primaire ήταν αξιοπρεπέστατη. Κανένας ψηφοφόρος δεν πρέπει να νιώθει ταπεινωμένος ή παραγκωνισμένος. Απόψε τείνω το χέρι σε όλους εκείνους που θέλουν να υπηρετήσουν τη χώρα μας» πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί τα συγχαρητήρια του αλλοτινού φαβορί, Αλέν Ζιπέ. «Προσφέρω ήδη από αυτό το βράδυ τη στήριξή μου στον Φρανσουά Φιγιόν και του εύχομαι τη νίκη τον ερχόμενο Μάιο» δήλωσε ο δήμαρχος του Μπορντό. «Κλείνω αυτή την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος που δεν συμβιβάστηκε ως προς τις αξίες και τα πιστεύω του» κατέληξε. Ακόμα νωρίτερα, είχε δημοσιοποιήσει συγχαρητήρια επιστολή ο Σαρκοζί, καλώντας την «πολιτική οικογένεια» της Δεξιάς να συσπειρωθεί γύρω από τον Φιγιόν ώστε να «διασφαλίσει την αλλαγή που χρειάζεται η Γαλλία περισσότερο από ποτέ το 2017». Οι σκληρές κόντρες της primaire, οι καταγγελίες που επανέλαβε ακόμα και χθες, αφότου ψήφισε, ο Αλέν Ζιπέ ότι έπεσε θύμα μιας «εκστρατείας λάσπης», ανήκουν στο παρελθόν: εφεξής, το σύνθημα στη Δεξιά είναι η «ενότητα». Τις επόμενες ημέρες οι προβολείς θα μετατοπιστούν σταδιακά προς το αντίπαλο (και κατακερματισμένο) στρατόπεδο, την Αριστερά. Στους κόλπους της υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως η νίκη του «σκληρού» Φρανσουά Φιγιόν μπορεί να κλέψει ψήφους από τη Λεπέν, ίσως ακόμα και να την αποκλείσει από τον δεύτερο προεδρικό γύρο, αφήνοντας στην Αριστερά λίγο χώρο να αναπνεύσει.