Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανετράπη τον Φεβρουάριο του 2014 μετά την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν από τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές, δήλωσε ότι το μοναδικό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ήταν «που δεν κάλεσε τον στρατό και δεν επέβαλε στρατιωτικό νόμο».

«Το βασικό μου σφάλμα: δεν μπόρεσα, δεν βρήκα τη δύναμη να υπογράψω το διάταγμα που προέβλεπε την κλήση των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ροστόφ-ον-Ντον, στη νότια Ρωσία.

«Αυτό θα ήταν το μοναδικό μέσο προκειμένου να συλλάβουμε τους εξτρεμιστές […] Ομως δεν μπορούσα να προκαλέσω λουτρό αίματος» συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο άρον-άρον την 21η Φεβρουαρίου του 2014, προτού φύγει από την Ουκρανία για τη Ρωσία.

Αιματηρή καταστολή

Το κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της Ευρώπης της πλατείας Μαϊντάν, που πήρε σάρκα και οστά στην κεντρική πλατεία του Κιέβου την 21η Νοεμβρίου του 2013, τερματίστηκε τρεις μήνες αργότερα έπειτα από αιματηρή καταστολή και τον θάνατο περίπου εκατό διαδηλωτών και 20 αστυνομικών στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

Την άνοδο των φιλοευρωπαίων στην εξουσία ακολούθησε η προσάρτηση τον Μάρτιο του 2014 της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και το ξέσπασμα πολύνεκρης σύρραξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει στοιχίσει έως σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 9.600 ανθρώπους.

Αφού έφυγε από το Κίεβο, το ουκρανικό Κοινοβούλιο απέπεμψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στον οποίο οι ουκρανικές αρχές άσκησαν διώξεις με την κατηγορία της «μαζικής δολοφονίας», «σφετερισμό της εξουσίας» και «υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας».

Ο πρώην πρόεδρος που παραμένει αυτοεξόριστος στη Ρωσία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην Ουκρανία, αν και δεν διαθέτει κανένα πολιτικό στήριγμα.