«Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής» γράφει, μεταξύ άλλων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη στην εφημερίδα Bild, μία ημέρα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Και αλλού στη Δύση οι πολιτικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται σε ανησυχητική κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ότι μια από τις αιτίες του διογκούμενου λαϊκισμού είναι «το γεγονός ότι οι ελίτ της πολιτικής , της οικονομίας και της κοινωνίας δεν δίνουν πάντα την καλύτερη εικόνα».

Επιπλέον, σημειώνει, οι διαδικασίες λήψης των αποφάσεων δεν είναι πάντοτε κατανοητές. Σε αυτό προστίθεται και η επίδραση της διαμόρφωση γνώμης από το διαδίκτυο, όπου «είναι απολύτως αδιάφορο εάν οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι, σημαντικό είναι να προκαλείται ο σωστός βαθμός οργής» γράφει ο Σόιμπλε.

Θεωρεί δε ότι είναι αναγκαία η πολιτισμένη συζήτηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καθένας πρέπει να είναι διατεθειμένος να θέλει να μάθει. Εάν είμαστε ανοικτοί στην άποψη του άλλου και την αλλαγή γνώμης του ο λαϊκισμός θα τα βρει σκούρα», γράφει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.