Τα πληρώματα καμπίνας στις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους Eurowings και Germanwings της Lufthansa προχώρησαν την Πέμπτη σε απεργία σε μια διαμάχη για τις αποδοχές και τους όρους εργασίας, αναγκάζοντας την εταιρία να ακυρώσει εκατοντάδες κοντινές πτήσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Η απεργία είναι 24ωρη έως τα μεσάνυχτα και επηρεάζει το Ντίσελντορφ, την Κολονία, το Ντόρτμουντ, το Ανόβερο, τη Στουτγάρδη, το Βερολίνο και το Αμβούργο. Δεν επηρεάζονται οι βασικοί κόμβοι της Lufthansa, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Τα τελευταία χρόνια, η Lufthansa έχει έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά από απεργίες πληρωμάτων καμπίνας και πιλότων καθώς παλεύει να μειώσει τις δαπάνες της και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Η απεργία προκηρύχθηκε αφού κατέρρευσαν οι νέες συμβάσεις μεταξύ της Eurowings, του τοπικού αερομεταφορέα που χρησιμοποιεί η Lufthansa ως βάση για να επεκτείνει την παρουσία της στις πτήσεις χαμηλού κόστους, και του συνδικάτου πληρωμάτων καμπίνας UFO.

Εντείνοντας τις πιέσεις στον όμιλο, το συνδικάτο προκήρυξε απεργία και για το προσωπικό της Germanwings, που συγχωνεύεται με την Eurowings. Το συνδικάτο επικαλέστηκε έλλειψη συμφωνίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, γεγονός που η Eurowings περιέγραψε ως παράλογο.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η Eurowings ακύρωσε σχεδόν 400 πτήσεις από 550 περίπου που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, δημιουργήθηκαν ουρές καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους. Ένας επιβάτης, ο Ντικ βαν ντερ Άαρτ, δήλωσε εκνευρισμένος. «Σηκώθηκα πολύ νωρίς και τώρα στέκομαι στη σειρά. Ναι, είμαι ενοχλημένος», δήλωσε.