Πολλοί συγγραφείς ενδεχομένως θα έδιναν το δεξί τους χέρι για να τους καταβληθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να εκφωνήσουν μία ομιλία. Ωστόσο η σιωπή που επιλέγει ο Μπομπ Ντίλαν μετά την βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας πιθανόν να σημαίνει ότι δεν θα δει ποτέ του το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με τη βράβευσή του πριν από δύο εβδομάδες. Βάσει των κανονισμών του Νόμπελ, ο νικητής πρέπει να εκφωνήσει μία ομιλία για τη λογοτεχνία – ή στην περίπτωση του Ντίλαν έστω να δώσει μια συναυλία – εντός 6 μηνών προκειμένου να λάβει τα χρηματικό έπαθλο των $900,000 (827.564 ευρώ).

Ο Περ Βάστμπεργκ, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας που παραδίδει τα βραβεία, έχει πει ότι η σιωπή του Ντίλαν είναι «αγενής και αλαζονική».

Το Ίδρυμα Νόμπελ από την άλλη δεν αποδέχεται οποιαδήποτε απόρριψη του βραβείου και το όνομα του Μπομπ Ντίλαν θα φιγουράρει στον κατάλογο των βραβευθέντων του 2016 οτιδήποτε κι αν εκείνος πει. Το ζήτημα ωστόσο των χρημάτων είναι διαφορετικό, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ως προϋπόθεση, ο διάσημος καλλιτέχνης πρέπει να εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα «σχετικό με το έργο για το οποίο βραβεύτηκε» σε διάστημα 6 μηνών μετά την 10η Δεκεμβρίου, την επέτειο δηλαδή θανάτου του εμπνευστή των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ.

«Αυτό είναι που ζητάμε ως αντάλλαγμα» επισήμανε η Τζόνα Πέτερσον, εκπρόσωπος τύπου του Ιδρύματος Νόμπελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Ντίλαν θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να δώσει μια συναυλία αντί να εκφωνήσει μια ομιλία.

«Ναι, προσπαθούμε να βρούμε κάτι που θα ταιριάζει στον βραβευθέντα (Ντίλαν)» τόνισε η ίδια.

Η διάλεξη δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί στην Στοκχόλμη.

Όταν η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ για παράδειγμα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007, ήταν πολύ άρρωστη για να ταξιδέψει. Αντιθέτως, έγραψε μια ομιλία και την έστειλε στον Σουηδό εκδότη της, ο οποίος την ανέγνωσε σε μια τελετή στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.