Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της επιχείρησης για απομάκρυνση όσων διέμεναν στη «ζούγκλα» του Καλαί, και την τελική διάλυση των καταυλισμών, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως έχουν ήδη φύγει 2.318 -αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο όσων υπολογίζονται πως βρίσκονταν στη «ζούγκλα».

Το Παρίσι επιχαίρει για τη μέχρι στιγμής ειρηνική ατμόσφαιρα, όμως οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως οι σποραδικές νυχτερινές εντάσεις δείχνουν την εκρηκτική δυναμική που ακόμη υπάρχει στο Καλαί.

Δακρυγόνα – πετροπόλεμος

Νωρίτερα, μετά από μία τεταμένη νύχτα, με δακρυγόνα, φωτιές και πετροπόλεμο με την αστυνομία, στο Καλαί ξημέρωσε η Δευτέρα της διάλυσης της «ζούγκλας», με την επιχείρηση απομάκρυνσης σε άλλα σημεία στη Γαλλία των περίπου 6.500 που μένουν στον καταυλισμό.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή για το φόβο έντασης με όσους αντισταθούν, σε μία επιχείρηση υπό τα βλέμματα των δημοσιογραφικών φακών από την Ευρώπη.

Στις επτά το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, οκτώ ώρα Αθήνας) οι πρώτοι είχαν φτάσει ήδη στο σημείο συγκέντρωσης από όπου θα ξεκινήσει η εκκένωση του καταυλισμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις οκτώ.

Τη νύχτα προς Δευτέρα είχαν σημειωθεί, όπως και την προηγούμενη, επεισόδια μεταξύ εγκλωβισμένων και των αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα από τον καταυλισμό άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.