Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν την Πέμπτη τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας με θύματα αμάχους στο Χαλέπι της Συρίας, το οποίο τελεί υπό πολιορκία, με την Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να τάσσονται υπέρ της εξέτασης επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε την Τετάρτη συνομιλίες στο Βερολίνο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως επιδιώκει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή διπλωματική πίεση στη Μόσχα για να παρατείνει την διακοπή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, από τους οποίους, σύμφωνα με τη Δύση, έχουν πληγεί επανειλημμένα νοσοκομεία και άμαχοι.

«Ολες οι επιλογές είναι ανοικτές εάν η κατάπαυση του πυρός δεν γίνει σεβαστή και όσο εκδηλώνεται η βούληση να συνθλιβεί η πόλη», είπε ο Ολάντ αναφερόμενος στο Χαλέπι, όπου 275.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου η συμφωνία της Μόσχας με την Ουάσιγκτον για εκεχειρία κατέρρευσε.

Η Ρωσία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη ότι οι βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι θα αναστέλλονται επί 11 ώρες την ημέρα για τέσσερις ημέρες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν υποψίες ότι η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς εντείνονταν οι πρωτοβουλίες για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Αρχικά οι ηγέτες της ΕΕ δίσταζαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, για να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να προωθήσει μια ειρηνική διευθέτηση στη Συρία, τη χώρα από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Δεν κατονομάζεται η Ρωσία στο κείμενο

Η Βρετανία και η Γαλλία ωστόσο συνέχισαν να πιέζουν και ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που θεωρείται πως διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως παρότι η ΕΕ δεν έχει πολλές δυνατότητες για να πιέσει τη Μόσχα, «θα μπορούσαμε να επιβάλουμε νέες κυρώσεις ή να εντείνουμε τις υπάρχουσες».

Το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καταδικάζει τον ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στη Συρία και διατυπώνει την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Αυτοί που ευθύνονται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που υποστηρίζουν το (συριακό) καθεστώς, εάν οι ωμότητες συνεχιστούν», προστίθεται στο κείμενο.

Η διατύπωση αυτή, στην οποία δεν κατονομάζεται ρητά η Ρωσία, επελέγη για να εξασφαλιστεί η έγκριση των χωρών που θεωρούνται πιο φιλικά διακείμενες έναντι της Μόσχας στην Ευρώπη – της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ άλλων – όπως σημείωσαν διπλωμάτες.

Η έγκριση του κειμένου θα είναι «άβολη για τις χώρες εκείνες που είναι πιο φιλικές έναντι των Ρώσων», εξήγησε γάλλος διπλωμάτης.

Η ρωσική αεροναυτική δύναμη κατευθύνεται στη Συρία

Καθώς οι ευρωπαίοι συζητούσαν τις επιλογές τους στο δείπνο, σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού αεροπλανοφόρου, έπλεε στις δυτικές ακτές της Ευρώπης προς τη Συρία.

Πρόκειται για αεροναυτική δύναμη, η οποία, σύμφωνα με το NATO, θα χρησιμοποιηθεί για να κλιμακωθεί η επίθεση στο Χαλέπι παρά τη δέσμευση της Ρωσίας περί κατάπαυσης του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε νωρίτερα την «ανησυχία» του για τον σχηματισμό αυτόν. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενταθούν οι επιθέσεις στο Χαλέπι» και επομένως να «επιτείνει τα δεινά των αμάχων», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.