Στο γνωστό μοτίβο των δυο προηγούμενων αναμετρήσεων, με τις αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα και απρεπείς συμπεριφορές και των αντιπαραθέσεων σε υψηλούς τόνους, κύλησε η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των δυο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, της Χίλαρι Κλίντον από τους Δημοκρατικούς και τον Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους.

Για άλλη μια φορά Κλίντον και Τραμπ ξεκίνησαν την τηλεμαχία χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία. Αυτή τη φορά μάλιστα δεν χαιρετήθηκαν ούτε στο τέλος της συζήτησης, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνεται από το βήμα και τη Χίλαρι Κλίντον να τον προσπερνάει αγνοώντας πλήρως την παρουσία του.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο μονομάχων ξεκίνησε στις 04.00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας στο στάδιο του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Fox News Κρις Ουάλας, ο οποίος ζήτησε από το κοινό να αποφύγει τα χειροκροτήματα.

Η τηλεοπτική διαμάχη κράτησε 90 λεπτά και τα θέματα που είχε διαλέξει ο Ουάλας περιελάμβαναν το χρέος, τη μετανάστευση, την οικονομία, το Ανώτατο Δικαστήριο, τα hot spotς για μετανάστες στο εξωτερικό, αλλά και τις ικανότητες των δυο υποψηφίων για να κυβερνήσουν τη χώρα.

Απειλώντας να ανατρέψει έναν βασικό πυλώνα της αμερικανικής δημοκρατίας, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δηλώσει ότι θα δεχθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χάσει από την Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε την αντίσταση του Τραμπ «τρομακτική».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως πει πριν την χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση ότι οι εκλογές «θα είναι στημένες». Οταν ερωτήθηκε εάν θα δεχόταν τα αποτελέσματα, απάντησε, «Θα σας πω τότε. Θα σας κρατήσω σε αγωνία».

Νωρίτερα, η Κλίντον κατηγόρησε με δριμύτητα τον Τραμπ ότι έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση για τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν από ό,τι για αμερικανούς στρατιωτικούς και ειδικούς πληροφοριών, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αρνήθηκε εμφανώς να αποδεχθεί την βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές.

Σε έντονη αντιπαράθεση στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρησή τους, η Κλίντον ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν στηρίζει τον Τραμπ γιατί «θα προτιμούσε να είχε ένα ανδρείκελο για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Τραμπ απέρριψε κάθε σχέση με τον Πούτιν και είπε ότι καταδικάζει κάθε ξένη ανάμειξη στις εκλογές. Αρνήθηκε όμως εμφανώς και να δεχθεί την εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία είναι αναμεμειγμένη στην παραβίαση δεδομένων (χάκινγκ) των οργανώσεων των Δημοκρατικών.

Η προεκλογική καμπάνια της Κλίντον έχει επίσης δηλώσει ότι η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων (FBI) ερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας στην παραβίαση των προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενός ανώτατου στελέχους της καμπάνιας της.

Η τρίτη αναμέτρηση ξεκίνησε με μετρημένη συζήτηση επί πολιτικών θέσεων, σε αντιδιαστολή με την έντονη και ιδιαίτερη προσωπική διαμάχη που χαρακτήρισε τις προηγούμενες τηλεμαχίες. Ο Τραμπ όμως επέστρεψε σύντομα στο προηγούμενο ύφος του, διακόπτοντας συνέχεια την Κλίντον και τον συντονιστή Κρις Ουάλας.

Οι δύο υποψήφιοι περιέγραψαν εντελώς αντίθετα σχέδια για το Ανώτατο Δικαστήριο υπό τις αντίστοιχες προεδρίες των, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να δηλώνει ότι η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις (Roe versus Wade) θα ανατραπεί από τους δικούς τους δικαστικούς υποψήφιους. Η Κλίντον δεσμεύτηκε να διορίσει δικαστές που θα σεβαστούν την απόφαση, λέγοντας, «Εχουμε κάνει πολύ δρόμο για να γυρίσουμε πίσω τώρα».

Ο Τραμπ άσκησε πίεση στην Κλίντον σχετικά με τους μετανάστες, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει πολιτική «ανοικτών συνόρων», χαρακτηρισμό που η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο μεγιστάνας, που υποστηρίζει την κατασκευή τοίχου κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, είπε ότι υπό την προεδρία της Κλίντον, «Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μπαίνουν σωρηδόν στη χώρα μας».

Οι δύο τους συγκρούστηκαν στο θέμα των εμπορικών συναλλαγών, με τον Τραμπ να λέει ότι η Κλίντον άλλαξε θέση για τη συμφωνία Trans-Pacific Partnership, τονίζοντας ότι αρχικά την είχε αποκαλέσει τον «χρυσό κανόνα» των εμπορικών συμφωνιών. Η Κλίντον ανταπάντησε ότι όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία, δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της. «Θα σταθώ εναντίον της όταν γίνω πρόεδρος», ξεκαθάρισε.

Για τον Τραμπ, η τηλεμαχία ήταν μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που είχε για να αλλάξει την πορεία της υποψηφιότητάς του, που διολισθαίνει. Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον κερδίζει έδαφος δυναμικά σε παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες, ενώ οι ευκαιρίες του μειώνονται. Εχοντας ήδη χάσει τη δημοτικότητά του σε μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει τρωθεί από τις πρόσφατες αποκαλύψεις χυδαίων δηλώσεών του για τις γυναίκες και από σειρά ισχυρισμών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις αρκετών γυναικών.

Τα αεροσκάφη των δυο υποψηφίων στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας.

Η Κλίντον ξεκίνησε το ντιμπέιτ μπροστά από τον αντίπαλό της σε ποσοστά, στις περισσότερες επίμαχες πολιτείες. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι ο Τραμπ δεν είναι ικανός για να ασκήσει τη προεδρία, και να αρχίσει να γεφυρώνει τις βαθιές αντιπαραθέσεις στην Αμερική, οι οποίες έχουν ενταθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν θα είναι εύκολο για την Δημοκρατική υποψήφια, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν επίμονα την εντιμότητά της και την αξιοπιστία της.

Η Κλίντον αντιμετώπισε για πρώτη φορά ερωτήσεις που αφορούν τις αποκαλύψεις για τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία την δείχνουν να έχει διαφορετικό ύφος σε προσωπικό επίπεδο από ό,τι στον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την Γουόλ Στριτ και το διεθνές εμπόριο. Εστρεψε την κατεύθυνση της συζήτησης όμως στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην υπόθεση της υποκλοπής αυτών των μηνυμάτων.

Ο Τραμπ πήγε στην τελική τηλεοπτική διαμάχη αντιμέτωπος με σειρά σεξουαλικών κατηγοριών από γυναίκες που ήρθαν στη δημοσιότητα αφού είχε αρνηθεί στην προηγούμενη τηλεμαχία πως είχε φιλήσει ή θωπεύσει γυναίκες χωρίς την άδειά τους. Η άρνηση των κατηγοριών από τον Τραμπ έγινε μετά από την δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο ακούγεται να καυχιέται ακριβώς για αυτό.

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ξανά, λέγοντας ότι οι γυναίκες εμφανίστηκαν δημόσια γιατί «είτε θέλουν φήμη είτε το έκανε η καμπάνια της», δείχνοντας την Κλίντον.

Η Κλίντον ανταπάντησε ότι ο Τραμπ «νομίζει πως το να μειώνει τις γυναίκες τον κάνει πιο σπουδαίο, (ενώ) επιτίθεται στην αξιοπρέπειά τους και την αυτοεκτίμησή τους».

Για να βγει από τη δύσκολη θέση ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναφέρθηκε «στα κακουργήματα της Κλίντον» λόγω της χρήσης προσωπικού διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενόσω ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την υποψήφια των Δημοκρατικών να τον διαψεύδει για την βαρύτητα αυτών των κατηγοριών.

Τα highlights του 3ου debate Κλίντον – Τραμπ