Είναι χειμώνας του 2014, η φωτιά καίει στο τζάκι του pavillon de musique, του «μουσικού περιπτέρου» στο βάθος των κήπων του μεγάρου Ματινιόν. Στο μικρό σαλόνι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δέχεται για δείπνο τον Ακελινό Μορέλ, πρώην πολιτικό σύμβουλο του γάλλου προέδρου, ο οποίος έχει αποπεμφθεί λίγους μήνες νωρίτερα, έπειτα από αποκαλύψεις για σύγκρουση συμφερόντων με τη φαρμακοβιομηχανία.«Πώς βλέπεις τα πράγματα;» ρωτάει ο Βαλς τον φίλο του. «Τα βλέπω να τελειώνουν άσχημα. Πολύ άσχημα» απαντά ο Μορέλ, ενδυόμενος τον πάντα ελαφρώς ύποπτο μανδύα της Κασσάνδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση ανάμεσα στους Γάλλους και τον πρόεδρο έχει διαρραγεί και είναι αδύνατο να αποκατασταθεί: ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία το 2017. «Πρέπει να το σκεφτείς, Μανουέλ. Πρέπει να το σκεφτείς, για σένα». Βυθισμένος στην πολυθρόνα του, ο Βαλς ακούει σιωπηλός. Είναι πρωθυπουργός μόνο μερικούς μήνες, οι προεδρικές εκλογές αργούν ακόμα. Το σενάριο της παραίτησης του Ολάντ από μια δεύτερη υποψηφιότητα μοιάζει απίθανο και η στρατηγική του πρωθυπουργού του είναι απόφαση ειλημμένη: θα παίξει τον ρόλο του πιστού στρατιώτη. Με στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Τη σκηνή τη μετέφερε πρόσφατα το περιοδικό «Marianne» –και όχι τυχαία. Το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της «Monde» με τις «εκμυστηρεύσεις» του Ολάντ μοιάζει να έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο που περιέχει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία. Δημοσκόπηση έδειξε πως το 78% των Γάλλων θεωρεί απαράδεκτο το να μιλάει τόσο χύμα, για να το πούμε απλά, ο Ολάντ σε δημοσιογράφους και το 86% δεν θέλει να είναι υποψήφιος στην primaire των Σοσιαλιστών τον Ιανουάριο. Σοσιαλιστές βουλευτές όπως ο Ιγκ Φουράζ, ο Πατρίκ Κανέρ, ο Μαλέκ Μπουτί καλούν πλέον ανοιχτά τον Μανουέλ Βαλς να προετοιμαστεί στη θέση του Ολάντ. «Αν ο Ολάντ εγκαταλείψει γίνομαι αμέσως υποψήφιος» δήλωσε, σύμφωνα με τη «Monde», ο ίδιος ο Βαλς σε συνεργάτες του λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει αυτή η τελευταία κρίση με το βιβλίο «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά…». Στο χθεσινό της φύλλο, η «Canard Enchaîné» του απέδωσε και άλλες, νεότερες δηλώσεις. Η εφημερίδα θέλει τον Βαλς να χαρακτήρισε το βιβλίο «ανεύθυνο, απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και ενδεχομένως μοιραίο».

«Δεν βλέπω πώς μπορεί να κάνει καμπάνια ύστερα από αυτό! Μοιάζει με πολιτική αυτοκτονία. Πρέπει τώρα να αποτρέψουμε το να γίνει μια συλλογική αυτοκτονία» φέρεται να δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός. Θα το τολμήσει; Το «Politico» είδε «το ασφαλέστερο σημάδι ότι ο Βαλς στοχεύει πλέον ψηλότερα, στην πρόσφατη προσπάθειά του να γίνει καλύτερα γνωστός εκτός Γαλλίας» με τη μακροσκελή ομιλία με θέμα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι παρουσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το άρθρο γνώμης που υπέγραψε στους «Financial Times», με τις δημόσιες και «προσεκτικά χορογραφημένες» εμφανίσεις του με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Από την άλλη, Σοσιαλιστής βουλευτής δήλωσε στο Reuters υπό την κάλυψη της ανωνυμίας πως ο Βαλς θα προτιμούσε να αφήσει τον Ολάντ να είναι υποψήφιος και να ηττηθεί ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από τα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση προκειμένου να ξαναχτίσει τη δημοτικότητά του και να έχει μια καλύτερη ελπίδα να κερδίσει το 2022. Ο γάλλος πρωθυπουργός ξέρει πως έχει τους Σοσιαλιστές αντάρτες απέναντι και τους φιλόδοξους Εμανουέλ Μακρόν, στα δεξιά του, και Αρνό Μοντμπούρ (αμφότεροι πρώην υπουργοί Οικονομίας της κυβέρνησης) στα αριστερά του να περιπλέκουν την κατάσταση. «Θα βρεθώ υποψήφιος, αλλά κινδυνεύω να καταλήξω με 10%» αναφώνησε, σύμφωνα πάντα με το «Canard Enchaîné». «Και αυτό θα ήταν το πολιτικό μου τέλος».

«Πρέπει να αποχωρήσει»

Εναν «καταστροφικό πρόεδρο» χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος – σταρ Τομά Πικετί τον Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στο «L’Obs» στηλιτεύοντας τον «μόνιμο αυτοσχεδιασμό» του στο οικονομικό πεδίο και διακηρύσσοντας: «Προσπάθησε, τώρα πρέπει να αποχωρήσει. Πρέπει άλλοι, όποιοι κι αν είναι (Βαλς, Μακρόν, Μοντμπούρ, Αμόν) να συζητήσουν και να μας εξηγήσουν το όραμά τους».