Ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε με δηκτικό τρόπο τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ πως οι προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι «στημένες» εναντίον του, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τέτοιου είδους τοποθετήσεις και προτρέποντας τον δισεκατομμυριούχο να «σταματήσει το κλαψούρισμα»…

«Θα καλούσα τον κ. Τραμπ να σταματήσει το κλαψούρισμα και να πάει να υποστηρίξει τις θέσεις του για να συγκεντρώσει ψήφους» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ερωτηθείς σχετικά με τα περί «στημένων εκλογών» κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στον Λευκό Οίκο.

Σχολιάζοντας του ισχυρισμούς του νεοϋορκέζου μεγιστάνα των ακινήτων, ο Ομπάμα δήλωσε πως είναι «δίχως προηγούμενο» και δίχως καμία βάση. «Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ούτε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, υποψήφιο πρόεδρο να επιχειρεί να απαξιώσει τις εκλογές και την εκλογική διαδικασία» δήλωσε.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε επίσης «άνευ προηγουμένου» το γεγονός πως ο Τραμπ εξαίρει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ανέφερε πως θεωρεί προβληματικό το ότι και άλλοι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν τις θέσεις του υποψήφιου του GOP σχετικά με τη Ρωσία.

«Ο κ. Τραμπ σπάνια με εκπλήσσει πλέον»

«Η συνεχής κολακεία του Τραμπ προς τον Πούτιν και ο τρόπος που εμφανίζεται και ο βαθμός που εμφανίζεται να αντιγράφει πολλές από τις πολιτικές του θέσεις και τις προσεγγίσεις του Πούτιν είναι κάτι χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική» ανέφερε ο Ομπάμα.

Λέγοντας πως «ο κ. Τραμπ σπάνια με εκπλήσσει πλέον», ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι πολύ περισσότερο από την στάση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας τον ανησυχεί το γεγονός ότι άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν τις θέσεις του.

Ιστορικά οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα τηρούσαν -ή τουλάχιστον εμφανίζονται να υιοθετούν- πιο σκληρές θέσεις έναντι της Ρωσίας και της προκατόχου της, της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Κρεμλίνου έχει υπονομεύσει τη διεθνή ομαλότητα και απέρριψε ότι οι ΗΠΑ συγκρούονται με τη Ρωσία για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων.

«Θεωρούμε ότι η Ρωσία είναι μια μεγάλη, σημαντική χώρα με στρατό τον οποίο ξεπερνάει μόνο ο δικός μας και πρέπει να είναι μέρος της λύσης στο παγκόσμιο σκηνικό μάλλον, όχι μέρος του προβλήματος».

«Αλλά η συμπεριφορά της έχει υπονομεύσει τα διεθνή πρότυπα και τους διεθνείς κανόνες με τρόπους που οφείλαμε να καταγγείλουμε», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην «επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας».