«Θέμα ημερών» είναι πλέον, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, η εκκένωση της διαβόητης «Ζούγκλας» του Καλαί, όπου στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και 1.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που επιθυμούν να περάσουν στη Βρετανία. Δικαστήριο της Λίλλης απέρριψε χθες την προσφυγή που είχαν καταθέσει έντεκα οργανώσεις-ομπρέλα καταγγέλλοντας πως η σπουδή με την οποία οργανώνεται η εκκένωση δεν θα επιτρέψει τη διασφάλιση «ανθρώπινης μεταχείρισης» όσων βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Ο γαλλικός Τύπος θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως η επιχείρηση θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι είναι Σουδανοί και Αφγανοί, θα μεταφερθούν σε Κέντρα Υποδοχής και Προσανατολισμού (CAO) σε διάφορα σημεία της Γαλλίας. Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τον πλήρη κατάλογο των πόλεων και κωμοπόλεων που θα δεχθούν πρόσφυγες. Δεν είναι θέμα ελλιπούς προγραμματισμού, είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια προφύλαξης των προσφύγων καθώς, με τη «βοήθεια» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου αλλά και κάποιων «σκληρών» της Δεξιάς όπως ο Νικολά Σαρκοζί, η καταγγελλόμενη ως «διασπορά μίνι-Καλαί» ανά τη Γαλλία εξάπτει τα κοινωνικά πάθη –και ενίοτε καταλήγει σε βία. Τον Σεπτέμβριο πυρπολήθηκε ένα κέντρο προσφύγων σε προάστιο του Παρισιού, στο οποίο κατοικούν κυρίως εργαζόμενοι στο κέντρο της πόλης. Πιο πρόσφατα, η αστυνομία εντόπισε τρύπες από σφαίρες σε κτίρια που προορίζονταν να στεγάσουν πρόσφυγες σε δύο διαφορετικές πόλεις.

Η ανταποκρίτρια της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ταξίδεψε στο Αλέξ, μια κοινότητα 2.500 κατοίκων στην Προβηγκία όπου ομάδες 100 – 150 ατόμων έχουν βγει δύο φορές στους δρόμους κραδαίνοντας συχνά πανό του Εθνικού Μετώπου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη 50 προσφύγων σε ένα μικρό τοπικό κάστρο, το Chateau Pergaud. Σε μία από αυτές τις διαδηλώσεις μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, καθώς υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων συγκρούστηκαν με τους διαμαρτυρόμενους. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει ακόμη ένα Καλαί» δήλωσε 45χρονος κάτοικος, οικοδόμος και πατέρας τριών παιδιών. «Οι μετανάστες δεν πρόκειται να ενσωματωθούν» είπε ο 74χρονος Γκι Ρασπολινί, παρότι αλγερινής καταγωγής ο ίδιος.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να απελάσει στην πατρίδα τους όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο στη Γαλλία. Ωστόσο, για τους πρόσφυγες ξεκαθαρίζει πως οι αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου ιδρύονται Κέντρα Υποδοχής και Προσανατολισμού δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδιά της. «Ενημερώνουμε τους τοπικούς αξιωματούχους για τα σχέδιά μας, αλλά δεν ζητούμε τη γνώμη τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κος, ενώ ο Σαρκοζί επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αντί να λύσει το πρόβλημα με τους Βρετανούς, το απλώνει σε ολόκληρη τη χώρα».

Εκτός από την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αξιώνει τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου στην Αγγλία και την απέλαση –από τους Αγγλους πια –όσων δεν καταθέτουν αίτηση ή δεν παίρνουν άσυλο. Ζητεί επίσης την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών του Τουκέ, που καθιστούν ουσιαστικά τη Γαλλία υπεύθυνη για την εφαρμογή της βρετανικής μεταναστευτικής πολιτικής –παρότι τις υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εσωτερικών το 2003 με το Λονδίνο. Η κυβέρνηση Ολάντ, πάλι, πιέζει το Λονδίνο να δεχθεί τους αρκετές εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν συγγενείς στη Βρετανία. Για «πολύ σκληρή συζήτηση» έκανε χθες λόγο ο Μπερνάρ Καζνέβ. Από τον περασμένο Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί μόνο 96 ανηλίκους.

Η βία και οι φόβοι

Τα κρούσματα βίας στο Καλαί εντείνουν ακόμα περισσότερο τους φόβους των Γάλλων: τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μία 38χρονη Γαλλίδα διερμηνέας της γλώσσας παστούν η οποία συνόδευε έναν δημοσιογράφο του δικτύου France 5 που ήθελε να κάνει στη «Ζούγκλα» ρεπορτάζ για τους ασυνόδευτους ανήλικους έπεσε θύμα βιασμού «από τρεις αφγανούς μετανάστες οπλισμένους με μαχαίρια»