Δύο μωρά γεννήθηκαν πρόωρα τον περασμένο μήνα στο μαιευτήριο της πόλης Κουμανά στη Βενεζουέλα και χρειάστηκαν θερμοκοιτίδες. Λόγω όμως των μεγάλων ελλείψεων που πλήττουν τη χώρα, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο μία θερμοκοιτίδα, γεγονός που επιβάλλει στο ιατρικό προσωπικό να κάνει δύσκολες επιλογές. Εβαλαν το πιο δυνατό από τα δύο μωρά στη θερμοκοιτίδα. Το άλλο πέθανε μερικές ημέρες αργότερα.

Σκηνές όπως αυτή συνεχίζουν να εξελίσσονται στη Βενεζουέλα, που πλήττεται από την κρίση. Τους πρώτους πέντε μήνες αυτής της χρονιάς –για την οποία υπάρχουν τα πιο πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία –4.074 μωρά πέθαναν πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, αύξηση 18,5% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και άνω του 50% από την ίδια περίοδο το 2012.

Η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται γοργά σε μια περίοδο κατά την οποία μειώνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και αποτελεί την πιο ανησυχητική ένδειξη ότι οι κοινωνικές και κρατικές δομές της Βενεζουέλας διαλύονται.

«Νομίζω ότι αποτελεί πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα όταν οι βασικές λειτουργίες της διακυβέρνησης καταρρέουν» λέει η Τζάνετ Κούρι, οικονομολόγος και ειδικός στη βρεφική θνησιμότητα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στη Βενεζουέλα, δηλαδή οι θάνατοι πριν από το πρώτο έτος ηλικίας, είναι 18,6 σε κάθε 1.000 γεννήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πέραν δηλαδή του ανώτατου υπολογισμού των 15,4 που υπολογίζει η UNICEF για τη διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία. Οι βρεφικοί θάνατοι στη Βενεζουέλα παραμένουν λιγότεροι από ό,τι σε άλλες φτωχές περιοχές του πλανήτη όπως το Νότιο Σουδάν και το Κονγκό, αυξάνονται όμως γοργά, ενώ στις υπανάπτυκτες χώρες ο ρυθμός μειώνεται.

Η Βενεζουέλα κάποτε αποτελούσε μοντέλο για την υγειονομική περίθαλψη στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο η έλλειψη σκληρού νομίσματος λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και ετών οικονομικής κακοδιαχείρισης έχει προκαλέσει ελλείψεις σε όλα τα προϊόντα. Οι ελλείψεις στη Βενεζουέλα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν επειδή πλέον η κυβέρνηση δεν τις αναφέρει τακτικά. Γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία, όπου γεννιούνται τα περισσότερα μωρά, δέχονται κυρώσεις ή απειλούνται με απόλυση αν δημοσιοποιούν τέτοιου είδους στοιχεία. Η άσχημη κατάσταση του τομέα Υγείας –κάποτε πυλώνα της σοσιαλιστικής επανάστασης του Ούγκο Τσάβες –έχει γίνει κρατικό μυστικό και πάνοπλοι φρουροί φυλάσσουν τα νοσοκομεία και πετούν έξω τους δημοσιογράφους που θα καταφέρουν να μπουν.

Τον Σεπτέμβριο, οι Βενεζουελάνοι οργίστηκαν όταν είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες νεογέννητων σε χαρτόκουτα στη μαιευτική πτέρυγα νοσοκομείου, της επαρχίας Ανζοατέγκι. Ο κυβερνήτης αυτής της φτωχής περιφέρειας είπε ότι τα κουτιά χρησιμοποιήθηκαν αντί για θερμοκοιτίδες και πρόσθεσε ότι εθελοντές θα μπορούσαν αν ήθελαν να τα διακοσμήσουν. Στα νοσοκομεία κάποιες φορές παρατηρείται έλλειψη τρεχούμενου νερού και απολυμαντικών, ενώ συχνές είναι οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά και γάλα για τα μωρά. Σε όλη τη χώρα πεθαίνουν μωρά σε νοσοκομεία από μολύνσεις και ελλείψεις βασικών φαρμάκων, αλλά κίνδυνοι υπάρχουν και για τις ζωές των μητέρων.