Σάλο έχει προκαλέσει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες κράτησης στο νησί Ναούρου του Ειρηνικού Ωκεανού. Η έκθεση, με τίτλο «Το νησί της απόγνωσης», καταγγέλλει ότι οι 40 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο νησί βιώνουν συνθήκες που «ισοδυναμούν με βασανιστήρια» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την αυστραλιανή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο οδηγούνται σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας της επ’ αόριστον κράτησής τους στο νησί Ναούρου, ώστε αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν προκειμένου να γλιτώσουν από τις συνθήκες ζωής στον καταυλισμό προσφύγων, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Βάσει της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της Αυστραλίας, οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα παρανόμως μέσω θαλάσσης στέλνονται στο νησί Ναούρου ή στο νησί Μάνους στην Παπούα- Νέα Γουινέα και δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να μεταφερθούν στην Αυστραλία.

«Απορρίπτω εντελώς τους ισχυρισμούς. Είναι εντελώς ψευδείς», απαντά από την πλευρά του ο αυστραλός πρωθυπουργούς Μάλκομ Τέρνμπουλ. «Η προσήλωση της αυστραλιανής κυβέρνησης στις αρχές της ανθρωπιάς είναι ισχυρή», τονίζει.

Η Διεθνής Αμνηστία, τα ευρήματα της οποίας βασίστηκαν τόσο στη συλλογή στοιχείων, αλλά και σε επιτόπια έρευνα στο νησί Ναούρου από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, αναφέρει ότι η κράτηση είναι «ένα συστηματικό καθεστώς παραμέλησης και βαρβαρότητας».

«Είναι η φύση των κακοποιήσεων, το γεγονός ότι είναι συστηματικά και ηθελημένα, με την έννοια ότι διαπράττονται με ξεκάθαρο σκοπό να αποτρέψουν, να τιμωρήσουν» που τις κάνει να ισοδυναμούν με βασανιστήρια, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σχεδόν 60 άνθρωποι, ή περίπου το 15% των 410 ανδρών, γυναικών και παιδιών που κρατούνται στο νησί, έχουν είτε αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, είτε έχουν σκεφτεί να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία. Οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι στο Ναούρου κρατούνται κυρίως πρόσφυγες από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Παρότι έχουν λάβει το καθεστώς πρόσφυγα εξακολουθούν να κρατούνται περιορισμένοι σε κακής ποιότητας καταλύματα με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία υπογραμμίζει ότι τα παιδιά – περισσότερα από το ένα δέκατο των κρατούμενων – υποφέρουν δυσανάλογα.

«Συνάντησα παιδιά ηλικίας εννέα ετών που είχαν ήδη αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και έλεγαν ξεκάθαρα ότι θέλουν να τερματίσουν τη ζωή τους», δήλωσε η Άνα Νάιστατ στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μία από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, ενώ η έκθεσή της δημοσιεύτηκε λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι οι αρχές στο Ναούρου δεν προστατεύουν τα παιδιά.

Σύμφωνα με άρθρο της Guardian, σε διάστημα περίπου δύο ετών, περισσότερα από τα μισά από τουλάχιστον 2.000 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, επιθέσεων και αυτοτραυματισμών που καταγράφηκαν αφορούσαν παιδιά.

Η κυβέρνηση του Τέρνμπουλ προσπαθεί να οργανώσει τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες, αλλά μέχρι στιγμής έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Καμπότζη.

Όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ώστε να υποδεχθεί κάποιους πρόσφυγες, ο αυστραλός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία δέχεται πιέσεις και για το δεύτερο κέντρο κράτησης στην Παπούα- Νέα Γουινέα, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε τον Απρίλιο το κλείσιμό του.