Διέκοψαν το Ιντερνετ στον Ασάνζ μετά την αποκάλυψη των ομιλιών της Κλίντον

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2016 04:29 |
Διέκοψαν το Ιντερνετ στον Ασάνζ μετά την αποκάλυψη των ομιλιών της Κλίντον
Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε άσυλο, από τον Ιούνιο του 2012.Πηγή: (RΕUΤΕRS)

Ο ιστότοπος αποκαλύψεων WikiLeaks ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί από την κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ).

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε άσυλο, από τον Ιούνιο του 2012, αφότου βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει δίκη με κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων εναντίον δύο γυναικών, οι οποίες υποστήριζαν τον ιστότοπο που ίδρυσε ο ίδιος.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) απέκοψε την πρόσβαση του Ασάνζ στο Διαδίκτυο το Σάββατο, στις 5:00 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση (από τον ιστότοπο) των ομιλιών της Κλίντον στην Goldman Sachs», ανακοίνωσε το WikiLeaks, αναφερόμενο στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ασάνζ, ανέφερε ο ιστότοπος, έχασε τη δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο την Κυριακή το βράδυ.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Twitter τη Δευτέρα, το WikiLeaks πρόσθεσε ότι «έχουμε ενεργοποιήσει τα αναγκαία εναλλακτικά σχέδια». Ατομα με στενή σχέσή με τον ιστότοπο των αποκαλύψεων είπαν ότι ο Ασάνζ ο ίδιος ασχολείται κυρίως με τις αναρτήσεις του WikiLeaks στο Twitter.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν έκανε δηλώσεις για το θέμα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι ο Ασάνζ παραμένει υπό την προστασία της κυβέρνησής του. «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην παροχή ασύλου παραμένουν», είπε ο Γκιγιόμ Λονγκ σε δήλωσή του.

Μέχρι και 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και «τα πλέον ανώτατα στελέχη» της κυβέρνησης, για καμπάνια κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Ο ιστότοπος WikiLeaks είναι από τους κυριότερους ιστότοπους που αναρτούν και προωθούν υλικό που έχει κλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω χάκινγκ. Ενώ αρνείται κάθε ανάμειξη σε ρωσική επιχείρηση χακαρίσματος, ο Ασάνζ αρνείται επίσης να αποκαλύψει τις πηγές του αναρτημένου υλικού των Δημοκρατικών.

Πηγές προσκείμενες και στο κόμμα και στον ιστότοπο πιστεύουν ότι το WikiLeaks έχει αποκτήσει μέχρι και 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) που έχουν κλαπεί από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Τζον Ποντέστα, του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου, ο οποίος ηγείται τώρα της προεδρικής καμπάνιας της Κλίντον.

Παρά τα παράπονα του Ασαντζ ότι δεν έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, ο ιστότοπός του ανάρτησε τη Δευτέρα το απόγευμα «νέα σοδειά» μηνυμάτων του Ποντέστα.

Σύμφωνα με περίληψη των νεότερων αυτών μηνυμάτων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο ειδήσεων Russia Today, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση, μερικά από τα σημεία που επισημαίνονται αφορούν τις συζητήσεις της καμπάνιας για το πώς θα «ανεβάσουν τον ενθουσιασμό των Ισπανόφωνων» και πώς να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εναλλασσόμενες θέσεις της Κλίντον για τους γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών.