Τον έντονο κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των νεαρών Μουσουλμάνων της Βιέννης, σε ποσοστό πάνω από το 25%, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε νέους, ηλικίας 14-17 ετών, σε 30 Κέντρα Νεολαίας στην αυστριακή πρωτεύουσα για λογαριασμό του Δήμου της.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, σχεδόν το 27% των ερωτηθέντων βρίσκονται υπό λανθάνοντα κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης, το 31% παρουσιάζει ελαφρό έως μεσαίο κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης και το 42% είναι μετριοπαθείς.

Η ομάδα εκείνων με υψηλό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης εκδηλώνει συμπάθεια για το «τζιχάντ», δείχνει εχθρική διάθεση απέναντι στη Δύση και επικροτεί τη βία, έχοντας ενστερνιστεί «ιδεολογία της ανισοτιμίας» απέναντι σε μη Μουσουλμάνους.

Οπως ανέφερε την Κυριακή το βράδυ στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο υπεύθυνος της έρευνας Κενάν Γκιουνγκιέρ, αυτοί οι νέοι μπορεί να μην είναι ριζοσπαστικοποιημένοι, ωστόσο σε ποσοστό 27% κινδυνεύουν έντονα με ριζοσπαστικοποίηση και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να επιτευχθεί σταθεροποίηση τους, ώστε να μην στρέφονται σε τέτοια κατεύθυνση και να υπάρχει ο στόχος της επιστροφής τους σε φιλελεύθερες θέσεις.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται πως ποσοστό σχεδόν 50% των νέων Μουσουλμάνων έχουν αντισημιτική τοποθέτηση, όταν το ποσοστό αυτό ανάμεσα σε όλους τους νέους βρίσκεται στο 33%, ενώ ως προς την ομοφοβία (60%) και την επιφυλακτικότητα απέναντι στη δημοκρατία (35%), τα ποσοστά μεταξύ των Μουσουλμάνων είναι αισθητά υψηλότερα εκείνων στο σύνολο των νέων.

Σε δηλώσεις της, η δημοτική σύμβουλος της Βιέννης αρμόδια για θέματα Ενσωμάτωσης, Σέντρα Φράουνμπεργκερ, τόνισε ότι οι νέοι θα πρέπει να προστατευτούν για να μην βρεθούν στα «δίχτυα» των εξτρεμιστών και σε αυτό θα βοηθήσει σειρά από μέτρα, όπως υψηλό κοινωνικό έργο και αυξημένη μετάδοση αξιών στα κέντρα νεολαίας.