Στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν το Μάλουι προστέθηκε ακόμη ένα: Ο πρόεδρός του, Πίτερ Μουταρίκα, είναι εδώ και σχεδόν έναν μήνα άφαντος.

Ο Μουταρίκα είδε τελευταία φορά το φως της δημοσιότητας στις 20 Σεπτεμβρίου, ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -και από τότε δεν έχει ακουστεί.Τις πρώτες ημέρες της απουσίας του κανείς δεν έδωσε σημασία. Δεν είναι ασυνήθιστο ούτε συγκεκριμένα για τον Μουταρίκα ούτε γενικότερα για ηγέτες αφρικανικών χωρών να αξιοποιούν την ευκαιρία… παράτασης της παραμονής του στο εξωτερικό όταν για ταξιδεύουν για λόγους εργασίας.Καθώς όμως περνούσαν οι ημέρες, ακόμη και οι πολίτες του Μαλάουι άρχισαν να ανησυχούν με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Κάνει απλώς διακοπές (με κρατικά έξοδα) στη μεγαλούπολη ο Μουταρίκα, για να δει τα παιδιά του (που μένουν στις ΗΠΑ); Ή μήπως συμβαίνει κάτι χειρότερο, και ο 76χρονος πρόεδρος ασθενεί και νοσηλεύεται; Οι λόγοι υγείας, πάντως, είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο συνήθως ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου εξαφανίζονται για καιρό σε πλουσιότερες χώρες του εξωτερικού.

Την τρίτη εβδομάδα μετά και την τελευταία εμφάνιση του Μουταρίκα, η κυβέρνηση του Μαλάουι έκανε τον κόπο να ανακοινώσει πως ο πρόεδρος συμμετείχε σε σημαντικές συναντήσεις στις ΗΠΑ «για το καλό της χώρας», χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα το είδος των συναντήσεων, και διαβεβαίωνε πως η υγεία του είναι σε άριστη κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, πως ο προηγούμενος πρόεδρος, αδελφός του «αγνοούμενου» νυν προέδρου, πέθανε το 2012 από έμφραγμα, ωστόσο ο θάνατός του δημοσιοποιήθηκε μερικές ημέρες αργότερα.