Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στην Ουγγαρία για την πολιτική μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε αυτό το μέτρο.

Ωστόσο, η διαδικασία κρίνεται άκυρη καθώς μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που είναι σχεδόν οριστικά.

Παρότι οι αναλυτές μιλούν για φιάσκο του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, εκείνος επιμένει, τονίζονταςότι οι ιθύνοντες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος.

Και ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν «όχι» την Κυριακή, δηλαδή 3,23 εκ των 8,24 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της ένταξης της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Τονίζει μάλιστα ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να καταστήσει νόμιμο το αποτέλεσμα.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρο

Βάσει των αποτελεσμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων, οι ψηφίσαντες αντιπροσωπεύουν το 39,9% των εγγεγραμμένων. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.

Σε αυτό το δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ενωση να ορίζει υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik είχε ανακοινώσει από νωρίς την Κυριακή ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Ορμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κρινόταν άκυρη.