Με δακρυγόνα και αντλίες νερού αντιμετώπισε η αστυνομία διαδηλωτές -οι περισσότεροι από τους οποίους πρόσφυγες και μετανάστες- έξω από τη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί», σε μία τεταμένη κινητοποίηση το Σάββατο για τις συνθήκες διαβίωσης.

Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί ενώ το ζήτημα του Καλαί έχει επανέλθει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, καθώς ο πρόεδρος Ολάντ είχε δεσμευτεί για το κλείσιμό του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η οικεία περιφέρεια του Πα ντε Καλαί είχε απαγορεύσει αυτήν την εβδομάδα αυτή τη διαδήλωση υποστήριξης προς τους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό του Καλαί.

Περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες και 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα κάτω από μια γέφυρα για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και την απόφαση των αρχών να τον εκκενώσουν.

Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους μετανάστες επιχειρώντας να τους απωθήσουν πίσω στον καταυλισμό την ώρα που ακτιβιστές πέταγαν πέτρες εναντίον τους.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επίσης τραυματίστηκε ελαφρά από μια «πέτρα που είχε το μέγεθος ενός μήλου» όπως είπε ο ίδιος.

Η αστυνομία απαγόρευσε τη διέλευση άλλων 150 διαδηλωτών, που έφυγαν από το Παρίσι σήμερα με 4 λεωφορεία, από τα διόδια που βρίσκονταν σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Καλαί.