Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι κατασκευάζουν προσωρινή βάση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UAVs) στην Αγκαντέζ, στον κεντρικό Νίγηρα, για να βοηθήσουν τη χώρα της δυτικής Αφρικής να αντιμετωπίσει τζιχαντιστικές οργανώσεις και να προστατεύσει τα σύνορά της.

Ο Νίγηρας, κράτος-εταίρος της Δύσης, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα παρεισφρήσεις μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που περνούν τα νότια σύνορά του με τη Νιγηρία και την δράση οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα στις αχανείς ερήμους της επικράτειάς του.

Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στον Νίγηρα και στο Τσαντ από τη Λιβύη, όπου υποχωρούν αντιμέτωποι με τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Η Αγκαντέζ είναι ιδανική, κεντρική περιοχή ώστε να διεξάγονται (σ.σ. επιχειρήσεις) ISR (συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης) για την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας στην περιοχή του Σάχελ και τη Λεκάνη της Λίμνης Τσαντ», ανέφερε εκπρόσωπος της AFRICOM σε μήνυμά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων καλύπτει τα αρχικά κόστη κατασκευής, καυσίμων και εξοπλισμού.

Και κέντρο διέλευσης μεταναστών προς την Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου, επανεξελέγη τον Μάρτιο υποσχόμενος να αυξήσει την ασφάλεια στην πάμπτωχη, ημιάνυδρη χώρα. Oμως η περιοχή Ντίφα στον νότο, που γειτονεύει με το προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, τη βορειοανατολική Νιγηρία, παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δέχεται συχνά επιθέσεις.

Hδη αμερικανικές δυνάμεις σταθμεύουν στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, και θα μεταφερθούν σταδιακά στην Αγκαντέζ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της AFRICOM.

Εκτός των άλλων η Αγκαντέζ αποτελεί σημαντικό κέντρο διέλευσης μεταναστών από την Αφρική, οι οποίοι αναζητούν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η νέα βάση εντάσσεται στις κινήσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν την στρατιωτική συνεργασία τους με κράτη της περιοχής του Σάχελ, άνυδρης ζώνης που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ως το Σουδάν. Τον Μάιο, η Ουάσιγκτον συνήψε συμφωνία με το Ντακάρ με την οποία διευκολύνεται η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Σενεγάλης.

Ο στρατός της Γαλλίας διατηρεί επίσης στενή σχέση συνεργασίας με τον Νίγηρα, καθώς διαθέτει βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ 3.500 γάλλοι στρατιωτικοί είναι διεσπαρμένοι στην περιοχή Σάχελ όπου διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών.