Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αφαιρεθεί από τους πολιτικούς και να ανατεθεί σε μη αιρετούς αξιωματούχους, ακριβώς όπως γίνεται με τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard Ερικ Μάσκιν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πρόκειται για ριζοσπαστική πρόταση; Ναι, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται εις βάθος μεταρρύθμιση εάν πρόκειται να συντονισθούν μεταξύ τους η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Ερικ Μάσκιν.

«Ολοι θα είμαστε καλύτερα εάν η ευρωζώνη συνεχίσει να επιβιώνει και να ευημερεί. Αλλά αυτό δεν θα γίνει αυτομάτως», είπε «μιλώντας ως Αμερικανός».

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας του 2007 θεωρεί ότι οι τεχνοκράτες κάνουν καλύτερη δουλειά από τους εκλεγμένους αξιωματούχους στη λήψη αποφάσεων για πολιτικές, η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν μπορεί εύκολα να κριθεί από το κοινό ή παίρνει καιρό για να δείξουν τα αποτελέσματά τους.

Αυτή είναι η περίπτωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία στις σύγχρονες δημοκρατίες ασκείται κατά κανόνα από μη εκλεγμένους, ανεξάρτητους κεντρικούς τραπεζίτες. Και αυτό, σύμφωνα με τον Μάσκιν, θα πρέπει να ισχύσει και με δημοσιονομικές παραμέτρους όπως είναι το ύψος των εσόδων και πόσες δαπάνες μπορούν να γίνουν.

Ο Ερικ Μάσκιν δήλωσε ότι η λήψη αποφάσεων για τη φορολογία και τις δαπάνες- ποιος φορολογείται και σε τι δημόσια αγαθά δαπανώνται τα χρήματα- πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από το κοινό και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του. Εάν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ λέει ότι «η Ελλάδα πρέπει – ή δεν πρέπει- να διασωθεί, είναι πιθανόν ότι το αιτιολογεί με βάση τι είναι καλό για την Ευρώπη, αλλά γνωρίζει ότι η πραγματική της εκλογική περιφέρεια είναι η Γερμανία », είπε . «Δεν έχει πλήρες κίνητρο να λάβει υπ΄όψιν τι είναι καλό για την Ευρώπη. Το κόμμα της θα επανεκλεγεί από τους Γερμανούς», είπε.

Αναφερόμενος στους πολιτικούς είπε ότι αν και αρχικά ίσως να τους είναι δύσκολη η εκχώρηση εξουσιών, ίσως κάποια μέρα φθάσουν στο σημείο να την εκτιμήσουν.

Ισως και να είναι ανακούφιση το γεγονός ότι δεν θα παίρνουν επάνω τους τέτοιες αποφάσεις, ότι θα πρέπει να κάνουν ό,τι θα λένε άλλοι (τεχνοκράτες). «Με τον ίδιο τρόπο που πολλοί αμερικανοί πρόεδροι είναι ανακουφισμένοι που είναι αρμοδιότητα της Fed να αποφασίζει για τα επιτόκια».