Χιλιάδες Ισραηλινοί κάνουν ουρά σήμερα έξω από το κοινοβούλιο για να περάσουν μπροστά από το καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία φέρετρο του Σιμόν Πέρες, αποτίοντας ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό ο οποίος κέρδισε παγκοσμίως εγκώμια για τις προσπάθειές του στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που πρόκειται να συμμετάσχουν αύριο στην κηδεία του νομπελίστα της Ειρήνης, ο οποίος απεβίωσε χθες Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών, δύο εβδομάδες έπειτα από ένα εγκεφαλικό.

Καθώς όμως οι ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι παγωμένες από το 2014, δεν είναι σαφές αν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του Πέρες, θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ από τη γειτονική Ραμάλα για την τελετή της κηδείας.

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, των μοναδικών αραβικών κρατών που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα περάσουν μπροστά από το φέρετρο του Πέρες τις 12 ώρες που θα παραμείνει εκτεθειμένο στην πλατεία του κοινοβουλίου, όπου κατέθεσαν στεφάνια ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν.

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να παρευρεθούν στην κηδεία του Πέρες, ο οποίος θα ταφεί στη τμήμα του κοιμητηρίου του Όρους Χερτζλ της Ιερουσαλήμ που είναι αφιερωμένο στους «Μεγάλους Ηγέτες του Έθνους».