Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αργεντινής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν την δυσκολία της χώρας να φτάσει τον στόχο του «μηδέν φτώχεια» που έχει θέσει ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι.

Σε έρευνα 27,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 31 αστικές περιοχές, 8,8 εκατομμύρια άτομα (ή το 32,2%) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Λίγο παραπάνω από το 6% πληρούσε τις προϋποθέσεις του «άπορου» στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία του κράτους Indec.

«Η γνώση ότι ένας στους τρεις Αργεντινούς βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι κάτι που πρέπει να μας πονέσει, κάτι που πρέπει να μας εξοργίσει, και αυτό πρέπει να μας κάνει να δεσμευτούμε ότι θα δουλέψουμε μαζί», δήλωσε ο Μάκρι.

Μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις αγορές

Το ποσοστό φτώχειας της Αργεντινής είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της γειτονικής Χιλής, η οποία μείωσε το σχετικό ποσοστό στο 11,7% το 2015 από 14,4% το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια χρονιά, το 13,5% του πληθυσμού ζούσε στο όριο της φτώχειας, το οποίο μειώθηκε από 14,85% το 2014.

Η Indec ορίζει ως όριο φτώχειας το αν μια οικογένεια έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει τα τρόφιμα που χρειάζεται, καθώς και άλλα αναγκαία αγαθά. Σύμφωνα με την Indec, ο πληθυσμός της Αργεντινής είναι 40,1 εκατομμύρια, με στοιχεία απογραφής του 2010.

Ο Μάκρι έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις αγορές, από την αρχή της θητείας του τον Δεκέμβριο, κερδίζοντας την εύνοια της Γουόλ Στριτ, αλλά αυξάνοντας τον πληθωρισμό και τον αριθμό των φτωχών. Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν στη μείωση της δημόσιας αποδοχής του, θέτοντας σε κίνδυνο τις έδρες του κεντροδεξιού κόμματός του κατά τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Η οικονομία παραμένει παγιδευμένη σε ύφεση, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.