Το μαλαισιανό επιβατικό αεροπλάνο που κατερρίφθη ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία επλήγη από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk ο οποίος εκτοξεύθηκε από ένα χωριό που ελέγχεται από τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσαν την Τετάρτη διεθνείς εισαγγελείς.

Τα ευρήματα αντιβαίνουν στον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η πτήση 17 της Malaysia Airlines, που τον Ιούλιο 2014 βρισκόταν καθ’ οδόν από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι 298 επιβαίνοντες της πτήσης, οι περισσότεροι ολλανδοί πολίτες, έχασαν τη ζωή τους.

Οι εισαγγελείς δεν μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες, όμως συγγενείς των θυμάτων ζητούν λεπτομέρειες για το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο, με την ελπίδα ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις σχετικά με την τραγωδία αυτή, η οποία οδήγησε σε ισχυρή αύξηση της έντασης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το πυραυλικό σύστημα Buk, που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το αεροπλάνο, εκτόξευσε έναν πύραυλο από το χωριό Περβομάισκ και αργότερα επέστρεψε στη Ρωσία, δήλωσαν οι εισαγγελείς που προέρχονται από την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία.

Οι εισαγγελείς αυτοί είπαν σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην πόλη Νιουβεχέιν της κεντρικής Ολλανδίας, πως η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 100 πρόσωπα για τα οποία αναφέρει πως έχουν ενδιαφέρον αναφορικά με την υπόθεση, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπίσει επισήμως μεμονωμένους υπόπτους.

Δεν είναι σαφές αν είχε δοθεί διαταγή στους μαχητές να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή αν αυτοί έδρασαν ανεξάρτητα, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Πολιτική έρευνα της ολλανδικής υπηρεσίας ασφάλειας των πτήσεων είχε επίσης καταλήξει πέρυσι στο συμπέρασμα πως η πτήση MH17 επλήγη από έναν πύραυλο Buk που εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε ότι υπεύθυνοι ήταν οι φιλορώσοι αντάρτες.

Επαναλαμβάνοντας σήμερα τις διαψεύσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Στοιχεία ραντάρ από πρώτο χέρι εντόπισαν όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα που μπορεί να είχαν εκτοξευθεί ή τα οποία βρίσκονταν στον αέρα πάνω από το έδαφος που ελεγχόταν εκείνη τη στιγμή από τους αντάρτες».

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα … δεν υπάρχει πύραυλος. Αν υπήρξε πύραυλος, είχε εκτοξευτεί από αλλού», τόνισε.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν είχαν πρόσβαση στις νέες εικόνες ραντάρ, στις οποίες βασίζει η Μόσχα τις τελευταίες δηλώσεις της.

Οι οικογένειες των θυμάτων ενημερώθηκαν για τα ευρήματα λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου των εισαγγελέων.

Οι εισαγγελείς δεν μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για το ποιο δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση.

Μιλώντας πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η Σιλένε Φρέντριξ, ο 23χρονος γιος της οποίας, ο Μπράις, βρισκόταν στο αεροπλάνο μαζί με τη φίλη του, την Ντέιζι Έλερς, δήλωσε πως οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη.

«Ως οικογένεια ανυπομονούμε. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, πώς και γιατί. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», τόνισε.