«Αυτό το οποίο συμβαίνει στη Συρία αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη». Αυτή είναι η ξεκάθαρη άποψη του προέδρου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Munchner Sicherheitskonferenz), του διεθνούς forum το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο στο Μόναχο. Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν παταγωδώς, διότι δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και εξηγεί τους λόγους.

«Eίναι εύκολο να δείχνεις με το δάχτυλο τους Ρώσους και τους Αμερικανούς. Η ζώνες απαγόρευσης πτήσεων οι οποίες προτάθηκαν μεταξύ άλλων και από τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φραν-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στρατιωτικά. Και αυτό ισχύει και για τη Γερμανία», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Πρώην διπλωμάτης, ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ πρότεινε να αναληφθεί μια κοινή πρωτοβουλία για την πολύπαθη Συρία. «Η Ευρώπη θα μπορούσε να υποσχεθεί ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Συρίας, εάν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε συγκεκριμένα..