Η Κολομβία έκανε ιστορικό βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης σήμερα Τρίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η συμφωνία ειρήνης υπογράφηκε από δύο πρώην γεράκια που έγιναν η αιχμή του δόρατος της ειρήνης: τον πρόεδρο, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον επικεφαλής των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Σήμερα, μπορώ να πω πως ζούμε #LaFeliSIdad (σ.σ. λογοπαίγνιο με τη λέξη “χαρά” και τα κεφαλαία γράμματα να σχηματίζουν τη λέξη “ναι”, ενόψει του δημοψηφίσματος της 2ης Οκτωβρίου) μιας νέας χαραυγής για την Κολομβία, ενός νέου βήματος στην ιστορία μας, προς μια χώρα που θα ζει με ειρήνη», έγραψε ο Σάντος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter λίγο πριν από την επίσημη τελετή υπογραφής που άρχισε στις 17:00 τοπική ώρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).

«Ο πόλεμος τέλειωσε, όλοι και όλες θα εδραιώσουμε την ειρήνη! Ολα είναι έτοιμα για την #FirmaDeLaPaz (σ.σ. υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης)», διαβεβαίωσε η οργάνωση FARC, στον λογαριασμό της στο Twitter, για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Περίπου 2.500 άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά, ανάμεσά τους 250 θύματα της σύρραξης, παρίσταντο στην επίσημη τελετή στην Καρταχένα (βόρεια Κολομβία). Μόνο ο Σάντος και ο Τιμοσένκο θα πάρουν τον λόγο.

Δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής συμμετείχαν στην τελετή, περιλαμβανομένου του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν την 24η Αυγούστου στη συμφωνία. Εγγυήτριες χώρες ήταν επίσης η Νορβηγία, η Βενεζουέλα και η Χιλή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ήταν επίσης στην Καρταχένα, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Το βήμα που κάνει η χώρα σας σήμερα είναι γιγαντιαίο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε θύματα των ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 11.000 ανθρώπους στην Κολομβία από το 1990.

Με ένανbaligrafo

Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπέγραψε τη συμφωνία των 297 σελίδων με έναν baligrafo, έναν στυλογράφο φτιαγμένο από κάλυκα σφαίρας που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο. Αντίγραφά του μοιράστηκαν στους υψηλούς προσκεκλημένους του.

Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 εν μέσω αγροτικής εξέγερσης και μετρούν ακόμη περίπου 7.000 ένοπλους μαχητές, ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία την Παρασκευή στο εθνικό συνέδριό τους.

Η περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 260.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται οι 45.000 αγνοούμενοι, ενώ άλλοι 6,9 εκατ. εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν αντάρτες της άκρας αριστεράς, παραστρατιωτικοί της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις.

Η ειρήνη στην Κολομβία πάντως δεν θα είναι πλήρης πριν ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μια οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει την δράση της και έχει 1.500 μαχητές, κάνει τον δικό της αποχαιρετισμό στα όπλα.

Ο ELN και η κυβέρνηση δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, δίχως όμως να προσδιορίσουν την ημερομηνία. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία, από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 5η Οκτωβρίου, για «να διευκολύνουν τη συμμετοχή του λαού» στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, από το οποίο θα εξαρτηθεί εάν η συμφωνία ειρήνης θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δέχεται τις εξαιρετικά σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του πρώην προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος τη Δευτέρα συμμετείχε σε ανθρώπινη αλυσίδα εναντίον της υπογραφής της.

Περίπου 2.700 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Καρταχένα, η οποία δεν επλήγη από τον πόλεμο και δεν έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, αλλά επελέγη διότι το υψόμετρο είναι χαμηλότερο από αυτό στην Μπογκοτά (2.600 μ.), κυρίως για να μην αισθανθεί ενόχληση κάποιος από τους προσκεκλημένους.