Ρασίντ Κασίμ. Ενας 29χρονος Γάλλος γεννημένος στη Ροάν από γονείς Αλγερινούς. Εργαζόταν σε ένα κοινωνικό κέντρο, αγαπούσε τη μουσική ραπ –για κάποιο διάστημα συμμετείχε ως τραγουδιστής σε ερασιτεχνικό γκρουπάκι. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ωστόσο, έπειτα από ένα ταξίδι στο Μάγρεμπ, ριζοσπαστικοποιήθηκε. Το 2012, έφυγε για Συρία παίρνοντας μαζί του γυναίκα και παιδιά. Εξελίχθηκε σε παθιασμένο προπαγανδιστή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Εξι μήνες τώρα, καλεί μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram τους Γάλλους να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Θεωρείται εμπνευστής καμιάς δεκαριάς επιθέσεων ή τρομοκρατικών σχεδίων που αποτράπηκαν. Το τελευταίο διάστημα οι γαλλικές Αρχές πέφτουν συνεχώς πάνω του: είναι ο συνδετικός κρίκος των τριών εφήβων, όλοι τους 15 χρόνων, που συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις στη Γαλλία, ως ύποπτοι για τρομοκρατία. Είναι επίσης αυτός που κατηύθυνε από μακριά, όπως όλα δείχνουν, την ομάδα των γυναικών που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου γεμάτου με φιάλες αερίου δυο βήματα από την Παναγία των Παρισίων.

Μέχρι χθες η Γαλλία γνώριζε μόνο για έναν 15χρονο συλληφθέντα, ήδη γνωστό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και σε κατ’ οίκον περιορισμό από πέρυσι, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ετοίμαζε επίθεση με μαχαίρι σε δημόσιο χώρο. Χθες το πρωί, ωστόσο, ακόμα ένας 15χρονος που είχε «αυτοπροταθεί για μια τρομοκρατική ενέργεια» συνελήφθη στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού. Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστή η σύλληψη και τρίτου 15χρονου την περασμένη Πέμπτη στο Ρέιγ-Μαλμεζόν του Ο-ντε-Σεν. Ηταν και αυτός γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Φέρεται και αυτός να προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα. Ηταν και αυτός, όπως και οι άλλοι δύο 15χρονοι, σε επαφή με τον Ρασίντ Κασίμ στο Telegram. Το ίδιο και η 19χρονη Ινές Μ., η 23χρονη Σαρά Χ. και η 39χρονη Αμέλ Σ. που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στην Εσόν, ενώ προετοίμαζαν νέα τρομοκρατική επίθεση, στο πλαίσιο της έρευνας για το αυτοκίνητο με τις φιάλες αερίου –η 23χρονη Σαρά τραυμάτισε με μαχαίρι έναν αστυνομικό τη στιγμή της σύλληψης, η 19χρονη Ινές, κόρη του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε άλλον αστυνομικό. Και στις τρεις αυτές γυναίκες, όπως και σε άλλη 29χρονη που είχε συλληφθεί νωρίτερα στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, από τη Συρία όπου βρίσκεται, ο Ρασίντ Κασίμ ενέπνευσε και κατηύθυνε, περισσότερο ή λιγότερο άμεσα, και την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ο Λαροσί Αμπαλά στις 13 Ιουλίου στο Μαγκνανβίλ, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του, και την επίθεση στις 26 Ιουλίου σε εκκλησία της Νορμανδίας από τους Αντέλ Κερμίς και Αμπντέλ Μαλίκ Πτιζάν, σκοτώνοντας έναν ιερέα. Στις 15 Ιουλίου, την επομένη της επίθεσης στην Promenade des Anglais της Νίκαιας με τους 86 νεκρούς, αυτός ο 29χρονος Γάλλος είχε γυρίσει βίντεο που τον έδειχνε, με στολή καμουφλάζ, τουρμπάνι στο κεφάλι και μολύβι κολ στα μάτια, να πανηγυρίζει για το χτύπημα και να προαναγγέλλει νέες επιθέσεις -λίγο πριν κόψει τον λαιμό κάποιου κρατουμένου, μπροστά στην κάμερα.