Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, προκαλώντας έκπληξη στους πολιτικούς κύκλους της Αγκυρας που δεν ανέμεναν τέτοια εξέλιξη.

Οι λόγοι της παραίτησης του τούρκου υπουργού δεν έγιναν γνωστοί. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Αλά βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καθώς η αστυνομία η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αποτροπή του στρατιωτικού κινήματος.

Ωστόσο, μετά την καταστολή του πραξικοπήματος έγιναν στην αστυνομία ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά στελεχών που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Παράλληλα, σειρά βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων η τουρκική κυβέρνηση επιρρίπτει στο Ισλαμικό Κράτος και στους κούρδους αντάρτες, πυροδότησαν δημόσια κριτική κατά του υπουργείου Εσωτερικών.

Τη θέση του Εφκάν Αλά ανέλαβε ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.