Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα συμπεράσματα έρευνας του ΟΗΕ τα οποία έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα και αναφέρουν ότι η Συρία διέπραξε τουλάχιστον δύο επιθέσεις με χημικά όπλα – αέριο χλωρίου –, όπως δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Οι ερευνητές βρήκαν «το όπλο του εγκλήματος», εξήγησε ο Τσούρκιν. «Αλλά δεν υπάρχουν αποτυπώματα πάνω σ’ αυτό το όπλο», πρόσθεσε ο ρώσος πρεσβευτής, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα» που δεν έχουν απαντηθεί, συμπλήρωσε.

Για τον Τσούρκιν, η έκθεση που συντάχθηκε μετά την κοινή έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) δεν αρκεί για να επιβληθούν κυρώσεις.

«Συνεχίζουμε φυσικά να αναλύουμε την έκθεση», ανέφερε ο Τσούρκιν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αρχίσαμε τη συζήτηση», σημείωσε, αλλά «δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο να επιβάλλουμε κυρώσεις βάσει της έκθεσης. Δεν περιέχει ονόματα, δεν περιέχει συγκεκριμένες αποδείξεις, όπως λέω, δεν υπάρχουν αποτυπώματα. Πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα», επέμεινε.

«Δεν περιέχει απολύτως καμία απόδειξη»

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι έκρινε ότι η έκθεση που κατηγορεί την Δαμασκό για δύο επιθέσεις με χημικά όπλα στο βόρειο τμήμα της χώρας «δεν περιέχει απολύτως καμιά απτή απόδειξη».

Τα συμπεράσματα της έρευνας «βασίστηκαν εντελώς σε δηλώσεις που έκαναν αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους παρουσίασαν ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Τζααφάρι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Κατά συνέπεια, η έκθεση δεν περιέχει απολύτως καμιά απτή απόδειξη (που να τεκμηριώνει) ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου, δηλαδή δείγματα ή ιατρικές εξετάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η συριακή κυβέρνηση κρίνει πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα για τα οποία γίνεται λόγος στην έκθεση. «Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια χωρίς αυτά τα συμβάντα να χειραγωγούνται για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα έριξαν βόμβες που περιείχαν αέριο χλωρίου σε δύο κοινότητες της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, την 21η Απριλίου 2014 και την 16η Μαρτίου 2015.

Κατά την ίδια έκθεση, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας στη Μάρεα (Χαλέπι) την 21η Αυγούστου 2015.