Καμικάζι που οδηγούσε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε την Τρίτη μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Κιργιστάν, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Μόνο ο καμικάζι είναι νεκρός, φρουροί ασφαλείας τραυματίστηκαν», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζενίς Ραζάκοφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται, όλοι τους Κιργίζιοι, μέλη του προσωπικού της πρεσβείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, κανείς δεν φέρει βαριά τραύματα.

Πηγή στην αστυνομία του Μπισκέκ ανέφερε ότι ένα ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε μια πόρτα της πρεσβείας πριν ανατιναχθεί στο κέντρο του κτιριακού συγκροτήματος, κοντά στην κατοικία του πρεσβευτή.

Άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισε ότι «εκρηκτικός μηχανισμός» είχε τοποθετηθεί μέσα στο αυτοκίνητο.

Κάτοικοι του Μπισκέκ είπαν ότι από την έκρηξη σείστηκαν σπίτια και έσπασαν τα τζάμια.

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Κίνας και της πρεσβείας των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά, απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων.

Φτωχή χώρα της κεντρικής Ασίας, το Κιργιστάν συνορεύει με την Κίνα, έχει πληθυσμό στην πλειονότητά του μουσουλμανικό και μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας και καταπολέμησης ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Οι αρχές ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χώρα και συχνά ανακοινώνουν ότι απέτρεψαν επιθέσεις υποκινούμενες από το ΙΚ.

Πέρυσι, οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν διάφορες αιματηρές συγκρούσεις με τρομοκράτες στο Μπισκέκ.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 500 Κιργίζιοι πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Κινέζοι αξιωματούχοι στη χώρα έχουν ήδη αποτελέσει στόχο επιθέσεων και ένας από αυτούς σκοτώθηκε το 2000 σε μια επίθεση για την οποία η ευθύνη αποδόθηκε στην κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.