Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Μεξικού, Ενρίκε Γαλίντο, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στο πλαίσιο έρευνας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από υφισταμένους του, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο μεξικανός υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ.

Την 18η Αυγούστου έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 22 πρόσωπα, τα οποία φέρονται να ανήκαν σε συμμορία, «εκτελέστηκαν» κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πολιτεία Μιτσοακάν, τον Μάιο του 2015.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και συνολικά 42 κακοποιοί που φέρονται να ανήκαν στο καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Ο Οσόριο Τσονγκ ανέφερε ότι υπό το φως «των πρόσφατων γεγονότων και κατόπιν εντολής του προέδρου της Δημοκρατίας (Ενρίκε Πένια Νιέτο) ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Ενρίκε Γαλίντο, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του».

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει αυτήν την απόφαση, περιοριζόμενος να πει πως ο στόχος είναι να μπορέσουν «οι αρχές να διεξαγάγουν ταχεία και διαφανή έρευνα».

Οι μεξικανικές αρχές ερευνούν παράλληλα ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ομοσπονδιακών αστυνομικών σε επεισόδιο ένοπλης βίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο, την 19η Ιουνίου, οπότε σκοτώθηκαν οκτώ διαδηλωτές στην πολιτεία Οαχάκα.