Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζει να προηγείται στην κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά την τρίτη μυστική ψηφοφορία – η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα – όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, ο Γκουτέρες κατέλαβε την πρώτη θέση, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ τη δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφησαν η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαγάγει ψηφοφορίες για καθεμιά από τις εναπομείνασες 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές ψήφου να είναι «ενθαρρύνουμε», «αποθαρρύνουμε», ή «δεν έχουμε άποψη». Ο Γκουτέρες έλαβε 11 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές κι ένα κράτος μέλος δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η διαδικασία στο ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεχιστεί ώσπου να επιτευχθεί συναίνεση για το πρόσωπο το οποίο θα αντικαταστήσει τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν, που αποχωρεί από την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού στα τέλη του 2016, όταν θα έχει πλέον ολοκληρώσει δύο πενταετείς θητείες.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως το ΣΑ έχει στόχο να προτείνει υποψήφιο ΓΓ ως τον Οκτώβριο στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών.

Τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα – θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια υποψηφιότητα.