Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων, TTIP) απέτυχαν, εκτίμησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ έχουν de facto αποτύχει, καθώς εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν πρόκειται ασφαλώς να ενδώσουμε στις απαιτήσεις τους» δήλωσε ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Δεν υπάρχει καμία πρόοδος», υπογράμμισε.

Η αμφισβήτηση αυτής της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι μεγάλη στη Γερμανία, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και οι περισσότεροι Σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πλέον δεν την υποστηρίζουν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχίζει να υπεραμύνεται αυτού του σχεδίου.

«Αυτή η συμφωνία (είναι) απόλυτα δίκαιη και σημαντική και απόλυτα προς το συμφέρον της Ευρώπης» είχε τονίσει η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στα τέλη Ιουλίου.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ ξεκίνησαν το 2013 τις συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο. Ελπίζουν ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο αυτό μοιάζει ολοένα και λιγότερο επιτεύξιμο εξαιτίας της αντίθεσης χωρών όπως η Γαλλία και των αντιδράσεων των πολιτών. Η επιλογή δε της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ ενδεχομένως θα περιπλέξει μια επιτυχή έκβαση.

Διπλωμάτες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα «παγώσουν» τουλάχιστον έως την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017.

Αναφορικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι θετικά διακείμενος και υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη προκειμένου να εγκριθεί στη Γερμανία.