Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να «διασαφηνίσουν» τον δρόμο που οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όμως υπάρχουν πρακτικές λεπτομέρειες που απομένουν ακόμη να διευθετηθούν, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Γενεύη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καταφέραμε να διασαφηνίσουμε τον δρόμο που οδηγεί» στη διακοπή των εχθροπραξιών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους εκπροσώπους του Τύπου, έπειτα από μαραθώνια συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιτεύχθηκαν «ουσιώδεις συμφωνίες» αλλά «ορισμένα στοιχεία πρέπει να οριστικοποιηθούν».

Ο Κέρι διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν οριστική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες των δύο κρατών θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες για να διευθετηθούν τα ζητήματα που απομένουν.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι»

«Εργαζόμαστε πάνω στα ζητήματα» αυτά, είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τόνισε πως οι δύο χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν «οριστική ανακοίνωση που θα απειλείτο με αποτυχία», καθώς «δεν θέλουμε να συνάψουμε μια συμφωνία απλά και μόνο για να πούμε ότι κάναμε συμφωνία».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν τις συνομιλίες τους το πρωί της ίδιας ημέρας σε ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Στόχος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Συρία. Στις συνομιλίες πήρε μέρος, για περίπου μια ώρα, κι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Αρκετοί γύροι των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν διεξαχθεί στη Γενεύη από την αρχή της χρονιάς, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Μόσχα και Ουάσιγκτον θεωρούν κοινό τους εχθρό την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως κατά τα άλλα η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ οι ΗΠΑ τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

Η συνάντηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε καθώς η σύρραξη περιπλέχθηκε περισσότερο με τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ αλλά και των Κούρδων.