Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι έφθασε στη Γενεύη την Πέμπτη για να οριστικοποιήσει συμφωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντησή τους σήμερα Παρασκευή, για την στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη Συρία.

Αμερικανοί και ρώσοι αξιωματούχοι, των οποίων οι χώρες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, ξεκίνησαν συναντήσεις από τον Ιούλιο ώστε να καταρτίσουν κοινό σχέδιο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Κέρι είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας αυτής ότι οι συνομιλίες πλησιάζουν στο τέλος τους.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν στη Γενεύη οι τριήμερες συνομιλίες ειδικών για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, τις εξελίξεις στο Χαλέπι και την πιθανή στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ και Ρωσίας.

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται επίσης να συναντηθεί ξεχωριστά με τους δύο υπουργούς ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του που μίλησε στο πρακτορείο Sputnik, και η οποία διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα.

Ο ντε Μιστούρα είπε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους πως σκόπευε να παρουσιάσει στον Κέρι και τον Λαβρόφ τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για να επανέλθει στην ομαλότητα η πολιτική διαδικασία στη Συρία.