Συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να συνάψουν ΕΕ και χώρες της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να αποφευχθεί νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, τόνισε την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Θα πρέπει να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, grosso modo στη Βόρεια Αφρική, για να ελέγχουμε καλύτερα τις μεταναστευτικές οδούς στο κέντρο της Μεσογείου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στις εφημερίδες «Passauer Neue Presse» και «Ruhr Nachrichten».

«Τέτοιες συμφωνίες είναι επίσης προς το συμφέρον των ανθρώπων που διαφεύγουν», επισήμανε η Μέρκελ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τις χώρες που εννοεί, την ώρα που η Λιβύη, βυθισμένη στην αστάθεια από το 2011, έχει γίνει κεντρικό σημείο δράσης των διακινητών μεταναστών που έχουν στόχο τις ευρωπαϊκές ακτές.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ιστορική απόφαση, τη νύχτα της 4ης προς την 5η Σεπτεμβρίου 2015, να αφήσει να μπουν στη Γερμανία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που ήταν αποκλεισμένοι στην Ουγγαρία, η καγκελάριος διατύπωσε την εκτίμηση πως η απόφαση αυτή «ήταν επιβεβλημένη» και «ήταν σωστή».

«Ηταν ανθρωπιστικό καθήκον μας να τους βοηθήσουμε και να αναλάβουμε την φροντίδα τους», δήλωσε υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της πως θα επιτευχθεί η ένταξη των 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έφθασαν το 2015 στη Γερμανία: «Παραμένω πεπεισμένη πως θα τα καταφέρουμε».