Ιταλός ιμάμης που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook τη φωτογραφία ομάδας καλογριών στην παραλία δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις ενώ ο λογαριασμός του «μπλοκαρίστηκε» επί ώρες από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το μπουρκίνι, ο Ιζεντίν Εζίρ, ιμάμης από τη Φλωρεντία, δημοσιοποίησε –χωρίς να προβεί σε κανένα σχόλιο–φωτογραφία στην οποία οι καλόγριες, ντυμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια, παίζουν με τα κύματα στην παραλία.

Ακολούθησε καταιγισμός σχολίων αλλά σύντομα η σελίδα μπλοκαρίστηκε προσωρινά από το Facebook, μετά από καταγγελίες άλλων χρηστών.

Αναρτώντας τη φωτογραφία αυτή ο ιμάμης, που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων της Ιταλίας (UCOII), υποστηρίζει ότι ήθελε «να απαντήσει σε εκείνους που λένε ότι οι δυτικές αξίες διαφέρουν όσον αφορά την ενδυμασία και την κάλυψη του σώματος».

«Ηθελα να πω ότι μέρος των δυτικών αξιών προέρχεται από τον χριστιανισμό (…) και βλέπουμε πως οι χριστιανικές ρίζες προέρχονται επίσης από ανθρώπους που καλύπτουν σχεδόν πλήρως το σώμα τους», εξήγησε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky Tg24.

Οπως είπε, ήθελε να ξεκινήσει «εποικοδομητική συζήτηση» και έλαβε πολλά ευχαριστήρια μηνύματα από «πάρα πολλούς χριστιανούς».

Μετά την αντιπαράθεση που έχει προκληθεί στη Γαλλία, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ανεπαρκές ή ακόμη και επικίνδυνο κάθε μέτρο απαγόρευσης του μπουρκίνι, του μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες για να καλύπτουν το σώμα τους.

Και η Νίκαια απαγόρευσε το μπουρκίνι

Ο δήμος της Νίκαιας, της πόλης όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι απαγορεύει και αυτός το μπουρκίνι, μέτρο που έχει διχάσει τη Γαλλία και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις 28 Ιουλίου, πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική αλλά και στη βόρεια Γαλλία έλαβαν παρόμοια μέτρα «εξορίζοντας» από τις παραλίες το μπουρκίνι, είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο.

Η Νίκαια έλαβε την απόφαση απαγόρευσης τρεις ημέρες αφότου αντιδήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει στο θέμα αυτό.

Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Οργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα. Η απαγόρευση συνιστά «σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας» ανέφερε δικηγόρος της LDH.

Πάντως τα μπουρκίνι αποτελούν σπάνιο θέαμα στις γαλλικές παραλίες. Ορισμένες μουσουλμάνες εμφανίζονται στις πλαζ όχι με μαγιό αλλά με πλήρως καλυμμένο το σώμα τους με ρούχα.

Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε το 2010 την μπούρκα στους δημόσιους χώρους, όμως τίποτα δεν απαγορεύει να φορά κανείς θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα.