Τι σχέση έχει τοPokemon Go,το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας γιαsmartphonesπου έχει ξετρελάνει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, με τηCIA;Σύμφωνα με τον ιστότοποsputniknews.com,μεγάλη: η εν λόγω εφαρμογή προμηθεύει μαζικά την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ με προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Και το γεγονός πως πρόκειται για ένα ρωσικό προπαγανδιστικό σάιτ δεν αρκεί, όπως επισημαίνει η γαλλική «Le Monde»,για να απορριφθεί η θεωρία ως «μία ακόμη συνωμοσιολογική ανοησία»: χιλιάδες ανήσυχοι χρήστες έχουν σπεύσει να την αναπαράγουν στα σόσιαλ μίντια.

Η αλήθεια είναι πως ο ιστότοπος αναπτύσσει ένα σενάριο όσον αφορά τα πρώτα κιόλας λεπτά παιχνιδιού στοPokemon Go,αντάξιο κατασκοπευτικού μυθιστορήματος: «Η εφαρμογή σάς συγχαίρει για την πρώτη σας επιτυχία, διότι ξέρει πόσο σημαντικό είναι για τον παίκτη να τον ενθαρρύνουν. Κατόπιν, ζητάει να φωτογραφήσετε τα πρώτα Pokemonπου πιάσατε από κάθε δυνατή γωνία –και αποκτά έτσι αναλυτικές φωτογραφίες του διαμερίσματός σας, συμπεριλαμβανομένων των συντεταγμένων».

Και συνεχίζει, με αξιοθαύμαστη φαντασία: «Φανταστείτε το εξής: ηCIAθέλει να μάθει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα… στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο. Ενα λεπτό αργότερα, οι βουλευτές, οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί είναι όλοι καρφωμένοι στα κινητά τους, που τους ειδοποιούν πως ένας αριθμόςPokemon βρίσκεται εντός του Ελιζέ…».

Και ακόμα μία απόδειξη της σχέσης ανάμεσα στο Pokemon Go και τη CIA, σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της θεωρίας: ο ιδρυτής της Niantic, της εταιρείας που ανέπτυξε το Pokemon Go, είναι ένας κάποιος Τζον Χάνκε. Ο οποίος είχε συνιδρύσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μια άλλη εταιρεία, την Keyhole. Η εταιρεία αυτή, που ειδικευόταν στις εφαρμογές εύρεσης και προβολής γεωχωρικών δεδομένων, εξαγοράστηκε από την Google το 2004. Νωρίτερα όμως, είχε λάβει (μεταξύ πολλών άλλων) χρηματοδότηση από το In-Q-Tel, ένα επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται η CIA.

Τι «βλέπει» το παιχνίδι

Η εταιρεία Niantic, επισημαίνει η «Monde» σε μια προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, συλλέγει πράγματι μέσω του Pokemon Go έναν αριθμό προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Κάποια, όπως η πρόσβαση στην τοποθεσία, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του παιχνιδιού. Αλλα, όπως οι πληροφορίες που σχετίζονται με τον λογαριασμό του παίκτη, οι διευθύνσεις e-mail ή τα δεδομένα πλοήγησης, χρησιμοποιούνται για την «προσωποποίηση» και τη «βελτίωση» των υπηρεσιών της.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα της διαχείρισης αυτών των δεδομένων: ποια θα φυλαχθούν, για πόσο χρόνο και με ποιον σκοπό; Οσον αφορά τις πληροφορίες «γεωαναφοράς», η εταιρεία λέει πως τις συλλέγει και τις αποθηκεύει και πως μπορούν να τις μοιραστούν οι παίκτες στο πλαίσιο της εφαρμογής. Πέραν της Niantic, κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να σταλούν σε τρίτους, που αναφέρονται, υπό συγκεκριμένες κάθε φορά συνθήκες. Οπως σημειώνει το sputniknews.com, οι δημιουργοί του παιχνιδιού επισημαίνουν πως συνεργάζονται «με την κυβέρνηση, τις αρμόδιες Αρχές ή ιδιωτικά μέρη για την εφαρμογή και τον σεβασμό του νόμου».

Αντίθετα όμως με τους ισχυρισμούς των συνωμοσιολόγων, η Niantic ουδέποτε ζητάει πρόσβαση στο μικρόφωνο του τηλεφώνου του παίκτη (κάτι που συμβαίνει με την κάμερα και την τοποθεσία). Και ποτέ δεν τίθεται ζήτημα αποθήκευσης ή αποστολής σε τρίτους φωτογραφιών που έχουν ληφθεί εντός της κατοικίας του παίκτη ή δεδομένων που προκύπτουν από το μικρόφωνο του τηλεφώνου.

Η αποστολή ανάλογων εικόνων ή ηχητικών εγγραφών στις Αρχές θα συνιστούσε λοιπόν αθέτηση των όρων χρήσης. Δεν θα ήταν βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο –το Google, το facebook, το Snapchat έχουν ήδη κατηγορηθεί για ανάλογα ζητήματα. Τίποτε όμως δεν υποστηρίζει αυτή την υπόθεση όσον αφορά το Pokemon Go. Και όσο για τη «μαζική» παρακολούθηση από κρατικές οντότητες, όπως απέδειξαν για παράδειγμα οι αποκαλύψεις του Eντουαρντ Σνόουντεν, μπορεί να λάβει χώρα και εκτός ενός τέτοιου πλαισίου. Τίποτε όμως δεν υποδηλώνει πως το παιχνίδι της Niantic τη διευκολύνει.