Λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια με τους 84 νεκρούς, το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουλίου, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είχε διαβεβαιώσει τους Λονδρέζους πως τα μέτρα ασφαλείας στη βρετανική πρωτεύουσα επρόκειτο να αναθεωρηθούν, πως η μητροπολιτική αστυνομία θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να τους κρατήσει ασφαλείς και πως τα «αρρωστημένα, μοχθηρά άτομα που προσπαθούν να μας διχάσουν δεν θα κερδίσουν. Ούτε στη Γαλλία ούτε στο Λονδίνο ούτε πουθενά».

«Ξέρω πως με κάθε νέα αποτρόπαια πράξη, και ιδιαίτερα με εκείνες στο κατώφλι μας στην Ευρώπη, εντείνεται ο φόβος πως η Βρετανία θα είναι το επόμενο θύμα σε αυτό το κύμα τυφλών και απάνθρωπων μαζικών δολοφονιών» είχε διαμηνύσει στους Λονδρέζους ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας σερ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χόου την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, έπειτα από την ισλαμική επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας αλλά και τις επιθέσεις στη Γερμανία. «Νιώθω και καταλαβαίνω αυτόν τον φόβο και ως αστυνομικός υπεύθυνος για την αποτροπή μιας τέτοιας επίθεσης ξέρω πως θέλετε να σας καθησυχάσω. Φοβάμαι πως δεν μπορώ να το κάνω 100%». Το ερώτημα δεν είναι «αν», το ερώτημα είναι «πότε» θα χτυπήσει εκ νέου ο τρόμος στη Βρετανία, αναγνώρισε ο Χόγκαν-Χόου. Για να προσθέσει ωστόσο πως οι νόμοι περί όπλων της χώρας, το γεγονός πως είναι νησί αλλά και η κουλτούρα «της ανεκτικότητας και της αποδοχής» την καθιστούν πιο «εχθρικό περιβάλλον» για τους τρομοκράτες.

Τρεις ημέρες αργότερα, προχθές το μεσημέρι, ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των αστυνομικών που περιπολούν ένοπλοι στους δρόμους του Λονδίνου επρόκειτο να αυξηθεί, από τους 2.200 στους 2.800, και να γίνουν πιο «ορατοί», ώστε να «προστατεύσουν το κοινό από όλες τις απειλές». Η πλειονότητα των 31.000 λονδρέζων αστυνομικών δεν φέρει όπλα παρά κλομπ και σπρέι δακρυγόνου και οι Λονδρέζοι είναι μάλλον υπερήφανοι για αυτό. Οπως υπενθύμισε ωστόσο ο σερ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χόου, κάποια «ευαίσθητα σημεία» της πόλης, όπως το Κοινοβούλιο ή η Ντάουνινγκ Στριτ, ήδη προστατεύονταν από ένοπλους αστυνομικούς –οι κάτοικοι, επισήμανε, ασφαλώς θα καταλάβουν πως οι αστυνομικοί πρέπει να είναι οπλισμένοι αφού και οι εχθροί τους είναι οπλισμένοι.

Η επίθεση. Ο συναγερμός σήμανε στο αρχηγείο της μητροπολιτικής αστυνομίας το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 22.33 τοπική ώρα: ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επετίθετο σε περαστικούς στη Ράσελ Σκουέαρ, κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, στο κέντρο του Λονδίνου, σε μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή σε φοιτητές και τουρίστες. Εξι λεπτά αργότερα, ο δράστης, ένας 19χρονος Νορβηγός σομαλικής καταγωγής που ζούσε στη Βρετανία από τα πέντε του χρόνια, είχε συλληφθεί: η αστυνομία κατάφερε να τον ακινητοποιήσει με taser, όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης. Είχε προλάβει ήδη ωστόσο να μαχαιρώσει έξι ανθρώπους. Μια εξηντάχρονη Αμερικανίδα υπέκυψε επιτόπου στα τραύματά της. Ακόμη πέντε άνθρωποι, αυστραλιανής, αμερικανικής, ισραηλινής και βρετανικής υπηκοότητας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι.

Η πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας, μέσα στη νύχτα, άφηνε ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Λίγες ώρες αργότερα, ο υποδιοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ, Μαρκ Ρόουλι, φάνηκε να πριμοδοτεί περισσότερο το σενάριο μιας επίθεσης από ένα άτομο ψυχολογικά διαταραγμένο –ανακοινώνοντας παράλληλα την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους του Λονδίνου. Από την πλευρά του, ο (μουσουλμάνος) δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε τους Λονδρέζους να παραμείνουν «ήρεμοι και σε επαγρύπνηση». Στην τρίτη κατά σειρά ανακοίνωσή της, χθες το πρωί, η αστυνομία αναφερόταν στον συλληφθέντα ως «ύποπτο για ανθρωποκτονία». «Συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε την έρευνά μας στην ψυχική υγεία του υπόπτου κρατώντας παράλληλα ανοικτό μυαλό όσον αφορά το κίνητρο» επισήμανε. Από την ανάκριση του 19χρονου και της οικογένειάς του αλλά και τις έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία σε έναν αριθμό διευθύνσεων στο Βόρειο Λονδίνο δεν προέκυψαν, όπως σημείωσε ο Μαρκ Ρόουλι, στοιχεία που να υποδηλώνουν πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί ή ότι κίνητρό του ήταν η τρομοκρατία: «Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, όλη η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα δείχνει πως αυτό το τραγικό συμβάν πυροδοτήθηκε από προβλήματα ψυχικής υγείας. Πράγματι, αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως ήταν μια μη προσχεδιασμένη επίθεση και πως τα θύματα επελέγησαν τυχαία».

Παρότι, ωστόσο, την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα ανθρωποκτονιών, συνεπικουρείται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Και η παρουσία της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών αστυνομικών με ημιαυτόματη καραμπίνα στα χέρια και πιστόλι Glock στη ζώνη, πέραν του κλομπ, του taser και του σπρέι δακρυγόνου, ήταν σαφώς πιο έντονη χθες στους δρόμους του Λονδίνου, μέσα και έξω από τους σταθμούς του μετρό, γύρω από τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης, στις πλατείες και σε κάθε πολυσύχναστη περιοχή. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τις τέσσερις ταυτόχρονες επιθέσεις στο μετρό και ένα λεωφορείο που είχαν στοιχίσει 52 ζωές τον Ιούλιο του 2005. Κανείς δεν έχει ξεχάσει επίσης πως όλοι οι δράστες των πρόσφατων τζιχαντικών επιθέσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν (και αυτοί) άνθρωποι ψυχολογικά διαταραγμένοι –που εξελίχθηκαν σε «μοναχικούς λύκους».